Houtdorp Laren was één groot feest

Houtdorp Laren bestaat 5 jaar! Afgelopen donderdag en vrijdag maakten 135 schoolkinderen uit de hele regio de meest creatieve bouwsels van pallets en ander resthout. De spijkers én verf vlogen in het rond.

Houtdorp is jarig
Het Leussinkbad viert dit jaar haar 50 jaar bestaan. Ook Houtdorp viert feest! Het huttenbouwfestijn vond al voor de 5e keer plaats op het terrein van het Leussinkbad in Laren. Het feestje begon donderdag om 10.00 uur. Maar liefst 135 kinderen zongen samen met zo’n 15 vrijwilligers en een boel enthousiaste begeleidende ouders uit volle borst Lang zal ze Leven! Het feestje ging door tot vrijdagmiddag.

Creatief geklus
Van grote afstand kun je het getimmer al horen. Marieke Welmer is één van de zes fanatieke organisatoren: “Wat ik het gaafste vind? Het creatieve geklus aan de meest originele ideeën.” Voor Jelmar Eggink is de organisatie van Houtdorp de eerste keer. “Ik was helemaal verrast. Het begint met een bult hout, en een kwartier later is alles weg! En als je dan bedenkt hoe lang we als organisatie bezig zijn om al dat hout bij elkaar te krijgen…”.

De groepen mogen zelf weten wat ze maken. Vanwege het jubileum was het thema: Tijdreizen. Dat leverde bijzondere creaties op, van middeleeuwse kastelen tot huisjes op Mars en een schitterende oldtimer schoolbus uit de jaren ‘50.

Fanatieke kinderen én ouders
De kinderen waren erg fanatiek. Ze bleven maar hout aanslepen en maakten de gaafste creaties met verf. Maar, ook de ouders gaan helemaal los. De meeste teams hebben twee begeleidende ouders die het minimaal net zo leuk als de kinderen. Martijn Welmer en Thomas Simons waren de bouw-papa’s van groep 11: “De organisatie is top geregeld. Het was fantastisch, en net als de kinderen zijn we nu aardig gesloopt.” Peter Nes: “Het is leuk om zo’n clubje bouwers bezig te zien en waar iedereen goed in is. De kleuters uit groep 3 staan echt al te trappelen om ook mee te gaan doen.”

Echt paard in de gang
Wietse Sjaarda en Sven Dijkman deden voor de tweede keer mee. Sven: “Vooral het klussen is heel leuk. We hebben mooie raket-vleugels gemaakt en een deur.” Wietse: “Houtdorp is leuk, omdat je zoveel spijkers kunt slaan”. Lotte Hoenderboom vond vooral het bouwen tof: “en lekker kliederen met verf! We hadden zelfs even een levende pony in onze hut.”

Deelnemers uit hele regio
Deelnemers komen uit groep 4 tot en met 8 van de basisschool en komen uit de hele regio. Er waren teams uit Laren, Lochem en zelfs een in Laren wonende opa met kleinkinderen uit de randstad! Zo’n team bestaat uit zo’n 6 á 8  kinderen per groep én 1 of 2 begeleidende ouders.

Na twee dagen arbeid ontvingen alle deelnemers een certificaat. Ook konden deelnemers nog een duik nemen in het zwembad tijdens de afsluitende discomiddag met DJ. Daarna werden de bouwsels vol trots getoond aan (groot)ouders en verzorgers.

Inzet van veel sponsoren en vrijwilligers
Voor Houtdorp is veel hout en ander materieel nodig. Die worden voor een groot deel gesponsord door Larense ondernemers. Van hout en spijkers tot verf, van rijplaten tot zaagmachines, alles wordt naar het zwembad gebracht en uitgeleend. Hout is duidelijk schaars aan het worden, zo merkten de organisatoren. Veel bedrijven gebruiken de pallets nu zelf of moeten deze weer inleveren bij hun eigen toeleveranciers. Het is geweldig dat zoveel bedrijven toch weer aan Houtdorp dachten.

Volgend jaar weer
In 2022 is de zesde editie van Houtdorp Laren, ook weer op de laatste twee dagen van de schoolvakantie. Zet ‘m vast in je nieuwe agenda en volg HoutdorpLaren op facebook en via de nieuwsbrief van het Leussinkbad. Kun je niet zo lang wachten? Kijk dan op onze site of Facebook naar de aftermovie [SKG1] van Houtdorp 2021.

default