Iedereen kan mede-eigenaar worden van innovatieve boerderij Burgerboerderij De Patrijs start crowdfunding op 10 juli

Belangstellenden op de deelgenotendag kregen een rondleiding op de boerderij. (foto Josine Breukink)


VORDEN – In de Achterhoek wordt een bestaande melkveehouderij omgebouwd tot een natuurinclusief ecologisch bedrijf. Deze ommezwaai in de landbouw is weliswaar beter voor de bodemgezondheid, de biodiversiteit en de samenleving, hij is niet vanzelfsprekend. Daarom moeten de jonge ondernemers, Joanne Malotaux en Johannes Regelink, creatief zijn om de financiering rond te krijgen. Voor de laatste vijf ton die ze nog nodig hebben, roepen ze betrokken burgers op om te investeren in één of meer certificaten van duizend euro. Zij steunen daarmee het initiatief én worden meteen een stukje mede-eigenaar van de boerderij. Deze crowdfunding ging zaterdag 10 juli officieel van start.

Meer dan honderd geïnteresseerden bezochten ‘de deelgenotendag’ om de plannen rondom de overname van deze boerderij te horen. Hier werd het startsein gegeven voor de crowdfunding. Bij voorinschrijving werden, dankzij de inspanning van buren van de boerderij, al 105 certificaten verkocht.

De kringloop sluiten
Een groep buurtgenoten van de bestaande melkveehouderij is al groot voorstander van de plannen en steunt het initiatief van Burgerboerderij De Patrijs al. “Wij willen voedsel produceren op basis van ecologische principes”, verduidelijkt Regelink. “De landbouw kan niet doorgaan op de huidige manier, met te veel import van veevoer, te veel uitstoot van stikstof en een te hoog verbruik van fossiele energie. Onze bodem, ons landschap, onze biodiversiteit kunnen dat niet aan. Daardoor hebben boeren geen toekomst. Wij willen daarom juist kringlopen sluiten. We willen niets weggooien en juist gebruiken wat er is. Dat past bij een gemengd bedrijf.”

Start met verse, lokale producten
In aanloop naar de overname van de boerderij zijn Malotaux en Regelink al begonnen met de productie en verkoop van lokale producten. “We maken onze eigen kaas en andere zuivelproducten. Wat ontbreekt, kopen we in de regio in. We hebben in de omgeving al de eerste verslokalen geopend, waar onze klanten de lokale verse zuivel, kaas, eieren, groente, fruit en vlees kunnen kopen. Deze aanpak is goed voor de natuur, maakt het landschap mooier en is gezond voor de samenleving.”

Kansrijk ondernemingsplan
Om de bestaande melkveehouderij over te nemen, hebben Malotaux en Regelink bijna 5 miljoen euro nodig. “Het ondernemingsplan is goed uitgewerkt en kansrijk. Maar de schaalgrootte, de diversiteit en de organisatie van De Patrijs zijn zo uniek, dat we buiten de lijntjes kleuren. Financiers vinden dat lastig. Toch is het gelukt om de Rabobank en andere partijen te overtuigen om kapitaal beschikbaar te stellen in de vorm van leningen. Samen met ons eigen vermogen van een half miljoen euro betekent het dat we de boerderij bijna kunnen overnemen.” Er is nog een paar maanden de tijd voor de crowdfunding om met de verkoop van de overige certificaten de droom en daarmee de transitie in de landbouw op gang te brengen.

Over Burgerboerderij de Patrijs
Burgerboerderij De Patrijs wordt op dit moment overgenomen door twee jonge ondernemers. Ze willen laten zien dat het kan: de transitie van een gangbaar melkveebedrijf naar een ecologisch verantwoorde en natuurinclusieve boerderij. Met eerlijke prijzen voor boeren en een korte weg van producent naar consument. Met een gezonde bodem, gesloten kringlopen en een innovatief verdienmodel. Burgerboerderij De Patrijs is een bedrijf van de toekomst, met als doel de ommezwaai in de landbouw concreet handen en voeten te geven.