Concert Ogham: ‘Caledonia Calling’

Fotograaf: Ogham

RUURLO – op zondag 17 juli sluit KunstKring Ruurlo dit bijzondere, onvoorspelbare,  culturele seizoen spetterend af met een veelbelovend concert van de Schotse groep Ogham. Het concert vindt plaats vanaf 20.00 uur in de theaterzaal van het Kulturhus, Nieuweweg 5 in Ruurlo.

Ogham
KunstKring Ruurlo weet het heel zeker: veel mensen zullen heel blij zijn met de terugkeer van deze Keltische folkband in Ruurlo. Inmiddels is dit de vierde keer dat Ogham optreedt in ons dorp en de verwachtingen zijn weer hooggespannen!
Bij deze musici spat het enthousiasme ervan af en bovendien spelen zij buitengewoon bedreven op de grote hoeveelheid instrumenten die zij meebrengen. Zo bespeelt Ber Vekemans, de nestor van de groep, tenminste vier fluiten en begeleidt hij zichzelf op de gitaar. Al vanaf het begin van de groep, 30 jaar geleden, is Ber lid van Ogham en nog steeds is hij even enthousiast. Het harpspel en de stem van Dagny van der Loo dwingen bewondering af, zowel met de rustige ballades als met de meer up-tempo nummers. Dit klinkt bijzonder harmonieus samen met de stem van violiste Hilde van Rijsewijk, met wie je spontaan wilt mee springen als ze op volle snelheid een reel of jig speelt. Ber Vekemans, Marco Maas, Dennis van Meel en Thijs de Groof leven zich uit op gitaar, mandoline, banjo, lepels, mondharmonica, bohdran, fluit, tinwhistle, keyboards, doedelzak, uillean pipes, bas en drum. Veel liederen worden door alle musici meegezongen, behalve door drummer Thijs.

Programma
Het programma van Ogham is heel gevarieerd. Jaarlijks bezoekt Ogham ook Schotland voor een serie optredens. Geïnspireerd door Ogham nemen heel wat fanatieke fans een kijkje in Schotland en vaak ook in hun thuisbasis daar, het Schotse dorpje Killin. Je hoeft er niet geweest te zijn om er over mee te kunnen praten, de sfeer wordt moeiteloos overgebracht, dat bewijst deze avond! Ogham brengt op een unieke en eigentijdse wijze vooral Schotse Folkmuziek, afgewisseld met Ierse- en zelf gecomponeerde nummers. De thema’s lopen uiteen van liefde en drank, oorlog en strijd, koningen en zwervers, ketellappers en clanleiders. Uiteindelijk gaat elke zaal plat en geeft het publiek zich volledig over! De meest geliefde nummers, zowel traditionals als de in de loop der jaren zelf geschreven nummers, passeren de revue. Niemand zit stil bij de jigs, reels, strathspeys en hornpipes. Gegarandeerd een geweldig en aanstekelijk concert! Dankzij een luchtige, humoristische presentatie ontstaat een fijne sfeer en is er een warm contact tussen band en publiek.

Meer informatie is te vinden op de website van de KunstKring Ruurlo: www.kunstkringruurlo.nl