Gelderse werkgelegenheidsenquête; Lochem top 10 banengroei Gelderse gemeenten

computer

Lochem – Lochem blijkt een aantrekkelijke woon én werkgemeente. Met 2,3 procent groeide het aantal banen harder dan gemiddeld in de Achterhoek (+1,5%) en het Gelders gemiddelde van 0,7%. Dit blijkt uit de provinciale werkgelegenheidsenquête 2020. Gemeente Lochem staat in de top 10 banengroei van alle Gelderse gemeenten. Er kwamen 340 banen bij en 70 nieuwe vestigingen. Op een totaal van 33.956 inwoners zijn er nu 15.180 banen.

Deze sectoren groeiden het snelst
Waar kwamen er banen bij? De gezondheidszorg (+240),  landbouw (+210) en zakelijke dienstverlening (+70) laten de sterkste groei zien. De sectoren met de meeste werkgelegenheid in de gemeente Lochem zijn achtereenvolgens de gezondheidszorg (3190 banen), industrie, landbouw, zakelijke dienstverlening en detailhandel (1760 banen).

Onderzoek in coronatijd
Vanwege corona zoomt de rapportage vooral in op de situatie 1 april 2020. Deze is ook het best vergelijkbaar met de gegevens van voorgaande jaren (zelfde peildatum). Bedrijven die meededen aan het onderzoek, telden medewerkers die door corona niet konden werken, maar wel op de loonlijst stonden, wel mee bij het aantal banen. 

Gunstige ontwikkeling
Wethouder Economie Eric-Jan de Haan. ”Het aantal banen in onze gemeente is weer gestegen ten opzichte van vorig jaar. Met 340 banen iets minder dan de 600 vorig jaar. Maar als je bedenkt dat het afgelopen jaar een crisisjaar was door corona, dan ben ik hier erg blij mee. Ik hoop dat we deze banen overeind kunnen houden nu de economie langzaam weer meer open gaat.

In de cijfers lees ik in ieder geval dat ondernemers kansen blijven zien, kiezen voor onze gemeente en investeren in arbeidsplaatsen.  We ondersteunen hen letterlijk door ruimte te bieden op onze bedrijventerreinen, zoals Diekink en kantorenpark Stijgoord. We onderhouden contact met onze bedrijven. Daarbij informeren we ondernemers graag over mogelijkheden in de gemeente Lochem. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat nog meer mensen aan de slag kunnen.”