Eenmalige bijdrage voor ondernemers en cultuur- en sportverenigingen en stichtingen die getroffen zijn door de coronacrisis in gemeente Berkelland

De gemeenteraad van Berkelland heeft besloten om ondernemers en verenigingen en stichtingen die getroffen zijn door de coronacrisis een hart onder riem te steken en eenmalig een bijdrage van 750 of 1500 euro aan te bieden. Het geldt onder andere voor horecabedrijven, niet-essentiële winkels, contactberoepen, sportscholen en verenigingen en stichtingen op het gebied van sport, cultuur, welzijn en gezondheid, die negatieve gevolgen hebben ondervonden van de lockdown. Deze regeling staat helemaal los van andere landelijke, provinciale en gemeentelijke regelingen. De gemeente wil hiermee een gebaar maken als lichtpuntje in deze moeilijke tijden. Deze stimuleringssubsidie kan vanaf 14 april tot 12 mei 2021 aangevraagd worden via een e-formulier op de website van de gemeente.

Zware klap voor lokale middenstand en verenigingsleven
Het verplicht moeten sluiten van winkels, horeca, sportscholen en diverse contactberoepen en het niet doorgaan van activiteiten door cultuur- en sportverenigingen als gevolg van de coronamaatregelen van de Rijksoverheid is een zware klap voor de lokale middenstand en het verenigingsleven in Berkelland.

Bijdrage als lichtpuntje om er met goede moed weer tegenaan te gaan
Landelijk en vanuit de provincie bestaan er verschillende steun- en herstelpakketten die ondernemers en verenigingen financieel tegemoetkomen. De gemeente wil echter een gebaar maken richting de lokale middenstand en het Berkellandse cultuur- en sportverenigingsleven en een teken van betrokkenheid en verbondenheid geven. De bijdrage is bedoeld als lichtpuntje in deze moeilijke tijden zodat ondernemers en het verenigingsleven er na het coronatijdperk weer met goede moed tegenaan kunnen gaan.

Wie kunnen de bijdrage aanvragen en welke voorwaarden gelden er?
Horecabedrijven, niet-essentiële winkels, contactberoepen en sportscholen die:

  • ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel
  • een fysieke vestiging hebben in Berkelland
  • die daar in normale omstandigheden (grotendeels) hun daadwerkelijk feitelijke werkzaamheden hebben
  • en die op peildatum 1 mei 2020 en/of 2 januari 2021 verplicht dicht zaten als gevolg van de lockdown, kunnen een bijdrage aanvragen van 750 euro per peildatum.

Verenigingen en stichtingen op het gebied van sport, cultuur, welzijn, gezondheid, die negatieve financiële gevolgen of effecten hebben ondervonden van de lockdown en bijvoorbeeld:

  • geen of minder inkomsten uit sponsoring hebben en/of
  • geen of minder inkomsten uit acties of toernooien of entree of andere activiteiten hebben, die ze zonder de coronamaatregelen wel gehad zouden hebben en/of
  • anderszins minder inkomsten en/of
  • hogere uitgaven in verband met het nemen van (hygiëne- en/of veiligheid)maatregelen hebben gehad, kunnen 750 euro aanvragen.

Totaal budget van 1,5 miljoen euro beschikbaar
Het totale budget dat voor de uitvoering van deze subsidieregeling beschikbaar is bedraagt 1,5 miljoen euro.