Historische museale tuinkamers in 2021 vol in de schijnwerpers

Als de hekken van de tuinen van Gelderse landgoed Middachten in het nieuwe seizoen op woensdag 2 juni weer opengaan komt men in de Buytensaelen van Middachten. Bezoekers ontdekken al wandelend de verschillende groene kamers waarin de geschiedenis van vier eeuwen tuinkunst is te zien. De tuinen van Middachten zijn voor Nederland uniekdoordat van elke ontwikkelingsfase delen zichtbaar bewaard zijn gebleven; de tijdlagen zijn als het ware zichtbaar gebleven. Door de eeuwen heen en tot op de dag van vandaag, hebben de bewoners van Middachten de tuinen aangepast aan hun eigen tijd, altijd met respect voor wat hun voorouders hen nalieten.

Audiotour

Dankzij een genereuze bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds kan de bezoeker dit jaar voor het eerst met een audiotour luisteren naar de bijzondere geschiedenis van de tuinen en het eeuwenoude kasteel. Zo kunnen de bezoekers op hun eigen tempo kennis nemen van vier eeuwen tuingeschiedenis. De audiotour geeft naast historische informatie ook uitleg over bijvoorbeeld de door vrijwilligers bijgehouden kruidentuin, de bijzondere collectie van meer dan 60 soorten rozen, het in kunstige vormen gesnoeide leifruit en de exotische bomen die soms al eeuwen het beeld van de tuin bepalen. Anekdotes over grote en kleine gebeurtenissen uit het leven van de bewoners brengen de geschiedenis dichtbij. 

Vier eeuwen tuinkunst in beeld in de oranjerie

In de Oranjerie zal een presentatie te zien zijn met foto’s van de tuinontwerpen die in de loop der tijd in opdracht van de verschillende bewoners zijn gemaakt. Dit visuele historische overzicht toont voor het publiek onbekende afbeeldingen van schilderijen, prenten en oude foto’s uit de collectie van Kasteel Middachten. In de sfeervolle ambiance van de oranjerie en op het terras kunt u ook terecht voor een kopje koffie of thee met versnapering.

Lezingen en themarondleidingen

Het hele seizoen worden op aanvraag rondleidingen verzorgd onder leiding van een deskundige gids. Themarondleidingen over de historie, inrichting en beplanting van de tuin of over de bijzondere selectie planten die onder invloed van de 19deeeuwse botanicus Philip Franz von Siebold in Nederland werd geïntroduceerd en in grote getale in de tuinen van Middachten zijn gebruikt.

In de maand augustus zullen op vier zondagen lezingen in de tuin worden gegeven door toonaangevende tuinhistorici die zullen spreken over de 400 jaar tuingeschiedenis op Middachten, over de verlandschappelijking van de tuin in de 19de eeuw, de invloed van Von Siebold en het restauratieprogramma van de afgelopen decennia. 

Praktische informatie 

Tijden  De tuinen en oranjerie van Middachten zijn te bezichtigen van 2 juni t/m 30 september 2021, van woensdag t/m zondag van 12.30-16.30 uur.
Thema- en groepsrondleidingen  op aanvraag via het secretariaat van Middachten via info@middachten.nl
Parkeren – Parkeerplaats Smidsallee, Smidsallee, 6994 BJ De Steeg. Loopafstand naar de entree: ca. 320 meter. Openbaar vervoer: Breng lijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden.
Toegankelijkheid  Rollators, rolstoelen en scootmobielen zijn welkom op de paden. Honden zijn niet toegestaan. 
Informatie – www.middachten.nl.