Nieuwjaarswensen BurgemeesterSebastiaan van ’t Erve

“Er gaat weer perspectief komen in2021”

Burgemeester Sebastiaan van ’t Ervespreekt zijn nieuwjaarswensen uit voor alle inwoners. Dit doet hij in een video. Samen met de wethouders, de raad en verschillende organisaties in onze mooie gemeente. Hieronder kunt u de toespraak lezen.

spreekt zijn nieuwjaarswensen uit voor alle inwoners. Dit doet hij in een video. Samen met de wethouders, de raad en verschillende organisaties in onze mooie gemeente. Hieronder kunt u de toespraak lezen.

U kunt de nieuwjaarstoespraak en
alle wensen bekijken en beluisteren op het YouTubekanaal van de gemeente
Lochem.

Dag dames en heren,

Van harte welkom bij de online nieuwjaarsreceptie van de gemeente

Lochem. Laat ik beginnen met het belangrijkste en u een fantastisch 2021 wensen. Vol liefde, geluk en natuurlijk ook in deze tijd gezondheid. Gezondheid
die de afgelopen tijd niet vanzelfsprekend is geweest. Waarvoor een hoop beperkingen zijn opgelegd in de samenleving. En waarvan we langzamerhand allemaal de zwaarte beginnen te voelen.

Juist daarom vind ik het belangrijk om toch digitaal samen te komen. Dit keer niet in het gemeentehuis. Maar vanuit de kleinste evenementenlocatie in de gemeente Lochem. Namelijk het Zwieps Lokaal.

Ik wil u graag een paar dingen zeggen. En ik hoop dat we ook mooie dingen tegen elkaar mogen zeggen. U weet het is een traditie dat tijdens onze

nieuwjaarsreceptie onze gemeenteschrijver A.L. Snijders altijd iets moois voorleest. Om gezondheidsredenen is hij er vandaag niet bij. Maar dat betekent niet dat we geen zeer kort verhaal van A.L. Snijders kunnen voorlezen.

Als ik terugdenk aan het afgelopen jaar, dan staat corona natuurlijk met stip op nummer 1. Vanaf begin maart kwamen we in een situatie terecht die we ons niet hebben kunnen voorstellen. Met de lockdown. De voortduring van de maatregelen. En wat we daarin als samenleving te dragen hebben gekregen.

Begin dit jaar heb ik interviews gehouden met diverse mensen uit de hele gemeenschap: jongeren, wat betekent dit voor hen. Met een mantelzorger. Over wat betekent corona als je de dagelijkse zorg hebt voor een geliefde die in een instelling zit. Met horecaondernemers. Met sporters.

Het beeld wat naar boven kwam is: iedereen moet dit op zijn eigen manier dragen. En laten we ruimte geven om het op je eigen manier te blijven dragen. Wat de maatregelen de komende tijd nog zullen betekenen, is moeilijk te voorspellen. Maar wat ik goed vind om op terug te kijken is hoe goed we zijn geweest om elkaar nabij te zijn. Samen proberen om de lichtpuntjes vast te houden.

En ja, het maakt uit. Of je nu op school zit, of je een horeca ondernemer bent. Waarvoor het echt steeds moeilijker wordt om perspectief te zien. Wanneer mogen we weer iets? Maar ik weet zeker dat die lichtpuntjes weer komen. Omdat we elkaar namelijk nabij staan.

Wij mensen, wij zijn sociale dieren. Het liefste bieden we elkaar een schouder om op uit te huilen. Een steuntje in de rug. En dat maakt dat we hier samen doorheen kunnen komen. Er gaat weer perspectief komen. Hopelijk beginnen de vaccinaties zo snel mogelijk. Zodat er daarna weer zicht komt.

Want er blijven ook hele mooie dingen gebeuren. 2021 wordt een bijzonder jaar. We beginnen natuurlijk in het voorjaar met nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer. En wat gaat dat betekenen. We zijn als gemeente druk bezig met het organiseren daarvan. En ik vind het hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich spontaan hebben aangemeld om ook actief te worden op het stembureau. Om dat belangrijke democratische recht met elkaar in te vullen.

Ieder jaar is A.L. Snijders hier, om ons te verrassen en te verblijden met een van zijn zeer korte verhalen en zijn inleiding die daarbij hoort. Vorig jaar hebben wij een boek gepresenteerd ter ere van 10 jaar zeer korte verhalen van onze gemeenteschrijver. Ik zal er straks een verhaal uit voorlezen. En het mooie is, volgens mij bestaat toeval niet.

Eén van die hartverwarmende verhalen over Lochem in de afgelopen tijd gaat over een circus. Dat vast kwam te zitten in onze gemeente door alle maatregelen. En eigenlijk liefdevol in het hart is gesloten door Laren en de agrariërs er omheen en iedereen die zei: ‘Als je zo vast komt te zitten, dan komen we helpen’. Het verhaal dat ik ga voorlezen heet Circus Renz. (de burgemeester leest het ZKV voor, die u elders op deze pagina vindt, red.)

Dames en heren, we zijn er nog niet. We zullen nog lang moeten volhouden.

Om samen het coronavirus zo goed mogelijk terug te dringen. Maar laten we er alstublieft voor zorgen dat we het leven niet beperken tot de beperkingen. Maar het leven leven zoals waar het voor bedoeld is. In liefde en vreugde met
elkaar. Soms zullen we moeten zoeken naar alternatieven daarvoor, zoals op een digitale manier. Maar ik weet zeker dat we dit samen kunnen.

Maak er een liefdevol, fantastisch en gezond 2021 van!

Sebastiaan van ’t Erve

Burgemeester