Documentaire over de Nederlandse plattelandsvrouw in de maak

Documentairemaakster Annejet Brandsma maakt VROUWEN VAN HET LAND, een film over de positie van de Nederlandse plattelandsvrouw door de jaren heen.

Zelf geboren en getogen op het platteland, heeft Brandsma een ander beeld van het boerenleven dan de media ons tonen. Vooral de plattelandsvrouw ziet ze nergens terug. En dat terwijl zij door de geschiedenis altijd aanwezig is geweest op de achtergrond, als stille kracht binnen gezin en bedrijf.

Met deze documentaire komt daar verandering in. De vrouwen van het land komen eindelijk in beeld. We krijgen hun kant van het verhaal te horen. Verschillende generaties boerinnen door heel Nederland vertellen over de rolverdeling binnen het bedrijf, het werk dat nooit af is en gebeurtenissen die van invloed waren op het leven op de boerderij. Zo ontstaan krachtige en persoonlijke portretten.

Door middel van crowdfunding via het platform Voor de Kunst is dit project niet alleen gefinancierd, maar is ook een breed en betrokken publiek bereikt. Een kleine crew, bestaande uit vrouwen onderzoekt, documenteert en presenteert de verhalen van de vrouwen. Zo wordt hun verhaal zo persoonlijk mogelijk en van binnenuit verteld.

De documentaire gaat in het voorjaar van 2021 in première en is daarna door heel Nederland te zien op speciale outdoor screenings.