Het Gilde zoekt nog meer vrijwilligers voor monumenten

Vanaf augustus gaat de Bourgonjetoren ook open voor publiek. (foto Paul Ploegman)

De gemeente Zutphen wil erfgoed nog meer zichtbaar en toegankelijk maken voor publiek. Inwoners kijken graag binnen om te leren over hun eigen geschiedenis en voor toeristen zijn de monumenten in de stad een grote trekpleister. Om die monumenten open te stellen, werkt het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente samen met het Gilde Zutphen. Zij zijn op zoek naar meer vrijwilligers hiervoor.

Nadat de stad wekenlang ‘op slot’ is geweest, gaan nu ook de monumenten van de gemeente weer verder open voor publiek. En er komen veel mensen kijken! In de Burgerzaal, een van de oudste monumenten, zijn de afgelopen twee jaar al meer dan 57.000 bezoekers geweest. Zij kunnen zich even inleven in de middeleeuwen – in de vleeshal of de eeuwenoude rechtbank.
De Burgerzaal is dit jaar elke week op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 12.00 tot 16.00 uur en tijdens de zomertentoonstelling ‘Wij zijn vrij’ over de Tweede Wereldoorlog (van 22 juli tot en met 30 augustus) ook op woensdag en zondag.

Open torens
De Wijnhuistoren is sinds vorig jaar ook te bezichtigen. Al enkele honderden bezoekers maakten de klim naar boven om te genieten van het uitzicht en om zich te laten verrassen door de verhalen over de toren en haar carillon van een enthousiaste gids. Nieuw deze zomer is dat de Bourgonjetoren opengaat. Bovenop staat het kenmerkende koepeltje, waar dominee Martinet zijn wereldberoemde ‘Katechismus der natuur’ schreef.

Monumentengidsen
Om alle bezoekers te kunnen ontvangen, werkt het Erfgoedcentrum Zutphen samen met de vrijwilligersorganisatie Gilde Zutphen. Zeker nu ook de Bourgonjetoren opengaat, kan het team vrijwilligers van het Gilde versterking gebruiken. Iedereen die het leuk vindt om bezoekers te ontvangen en te verhalen over de geschiedenis is van harte welkom.

Aanmelden
Bent u trots op de stad? Wilt u graag bezoekers ontvangen en kunt u enthousiast vertellen over de geschiedenis? En bent u fysiek in staat torens te beklimmen? Dan kunt u ook gastheer of -vrouw worden in de Burgerzaal, de Wijnhuistoren of de Bourgonjetoren. Als nieuwe gids krijgt u informatie over de monumenten en ervaren gidsen werken u in. Vervolgens wordt u, op basis van uw eigen agenda, ingedeeld in het maandrooster.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Clasien Burkels van het Gilde Zutphen, clasienburkels@gmail.com, tel. 06 23948120.