Open monumentendag Berkelland gaat in 2020 niet door

Het vrijwillige comité Open Monumentendag Berkelland heeft tot haar spijt besloten om in 2020 geen programma aan te bieden tijdens de monumentendagen op 12 en 13 september 2020. Dat betekent geen georganiseerde openstelling van Berkellandse beschermde monumenten en bijzondere plekken, geen openingsbijeenkomst met presentaties en prijsuitreikingen en geen inspirerende programmakrant. Ook dit jaar zou het overkoepelende thema ‘Wederopbouw’ zijn.

“De belangrijkste reden voor het comité om het evenement in 2020 niet te organiseren, is dat we het niet van eigenaren en vrijwilligers mogen verwachten hun pand of terrein open te stellen, nu er nog teveel onzekerheid is” aldus comitévoorzitter Joke Pot. “Het op landelijk niveau verspreide protocol ‘ter bescherming en veiligheid van medewerkers, vrijwilligers en bezoekers bij openstelling van monumenten’ is misschien wel duidelijk, maar we willen daarin geen verantwoordelijkheid nemen of verplichtingen opleggen aan particulieren of verenigingen.”

Dit neemt natuurlijk niet weg dat er in Berkelland niets te doen is in het tweede weekend van september. Verschillende locaties zijn wel open en zullen bezoekers vanouds gastvrij ontvangen. Maar dit jaar niet onder de vlag van Open Monumentendag. Voorzitter Joke Pot adviseert daarom om andere informatiekanalen in de gaten te houden om dat weekend er tóch gewoon op uit te trekken. “Zeker voor iedereen die dit jaar dichter bij huis vakantie viert en het misschien een beetje vergeten is; ontdek eens je eigen gemeente!!”

Voor 2021 is het organisatiecomité extra gemotiveerd om een afwisselend programma op het gebied van cultuur, erfgoed en monumenten samen te stellen. De datum is zaterdag 11 en zondag 12 september 2021.