Primeur: eerste E-Sport NK Zweefvliegen

Maandag 18 tot en met zondag 31 mei vindt het eerste officiële E-sport NK zweefvliegen plaats. Dit is een primeur, het is het eerste Nederlands Kampioenschap dat op deze manier wordt gehouden. Toeschouwers kunnen elke wedstrijd volgen via YouTube, live voorzien van kundig commentaar. Kijk op wedstrijddagen mee vanaf 20.15 uur via youtube.knvvl.nl.

Officieel Nederlands Kampioen E-zweefvliegen
Het reguliere NK Zweefvliegen is vanwege de coronamaatregelen geannuleerd. Binnen de community van Condor-simulatorvliegers kwam al vlot het idee om een simulatorwedstrijd te organiseren. Het doel hierbij was een zo groot mogelijk publiek te bereiken: vliegers en niet-vliegers, jong en oud, ervaren Condor-vliegers en beginners. Snel daarna is contact gelegd met de KNVvL voor de sponsoring van extra servers. Ook de organisatoren van het NK zweefvliegen werden aangeschreven en zo werd het allereerste E-sport NK zweefvliegen geboren! De winnaar mag zich officieel Nederlands Kampioen E-zweefvliegen noemen.

Unieke opzet
De opzet van het E-NK is uniek: toeschouwers kijken via YouTube live mee en elke wedstrijd wordt toegelicht door (gast)commentatoren. Daarnaast komen veel verborgen talenten naar voren. Vliegers die niet aan reguliere wedstrijden kunnen deelnemen omdat ze geen eigen zweefvliegtuig hebben, doen nu wel mee en doen niet onder voor meer ervaren vliegers. Internationaal wordt het E-NK met veel interesse gevolgd. De FAI en ICG zijn benieuwd of deze opzet ook voor de internationale Grand Prix geschikt is.

Deelnemers
Er zijn 129 E-vliegers, tegenover ongeveer 60 aanmeldingen voor het gewone NK. Er doen 35 verschillende clubs uit Nederland én België mee aan de 9 wedstrijddagen. Een deel van de vliegers had zich al ingeschreven voor het reguliere NK, maar de meerderheid heeft zich speciaal voor de E-sportversie aangemeld.

Wedstrijddagen
Donderdag 14 mei (Training NL) 2 servers – alle klassen
Vrijdag 15 mei (Training Alpen) 2 servers – alle klassen
Maandag 18 mei Race NL – clubklasse + 15m
Dinsdag 19 mei Race NL – standaardklasse + 18m
Donderdag 21 mei AAT NL – tweezitter + open klasse
Vrijdag 22 mei Race Alpen – clubklasse + 15m
Maandag 25 mei Race NL – standaardklasse + 18m
Dinsdag 26 mei Race Alpen – tweezitter + open klasse
Donderdag 28 mei Race Alpen – standaardklasse + 18m
Vrijdag 29 mei AAT NL – clubklasse + 15m
Zondag 31 mei Finale NL – tweezitter + open klasse

De wedstrijden starten tussen 20.15 uur en 20.30 uur.