Sensire weert bezoekers verpleeghuizen

Varsseveld – Zorgorganisatie Sensire weert alle bezoekers aan de verpleeghuizen. Ook is het voor bewoners niet langer mogelijk om buiten de locatie een wandeling te maken of een boodschap te doen.

Eerder besloot Sensire al om per dag maximaal een bezoek van een vaste bezoeker toe te staan. Daarmee volgt Sensire de maatregelen van de overheid en hoopt de organisatie het risico op besmetting met het coronavirus verder terug te dringen. De nieuwe maatregelen gaan vrijdag 19 maart in en zijn van toepassing op alle zestien woonzorglocaties. Bewoners en/of hun contactpersonen zijn vandaag per e-mail geïnformeerd.

Ook plaatst Sensire posters bij de entree van alle locaties. De verwachting is dat de maatregel ten minste tot 6 april van toepassing is. Eerder vandaag maakte Sensire bekend dat voorgenomen verhuisplannen zijn uitgesteld, evenals de opening van de gemeenschappelijke locatie Slingebeek in Gaanderen.

Ingrijpend
“Deze maatregel is enorm ingrijpend voor onze bewoners, hun naaste en voor onze collega’s”, zegt directeur Wonen met Zorg Marleen van der Sijs. “Dit is een keuze die je door de ziel snijdt en strijd met alles waar we als zorgverleners voor staan. Maar gezien de kwetsbaarheid van onze doelgroep en vanuit verantwoordelijkheid voor onze medewerkers zien we geen andere mogelijkheid.” Daarnaast sluit Sensire niet uit dat de overheid ook soortgelijke maatregelen voorbereid. “We willen onze bewoners, naasten en medewerkers kunnen voorbereiden en beschermen voor het weekeinde begint.”

Blijven ontmoeten
Voor bewoners en hun naasten vragen de maatregelen om veel creativiteit om elkaar te blijven ontmoeten. Van der Sijs: “We roepen naasten van onze bewoners dan ook op om te zoeken naar mogelijkheden die bij hun situatie passen: van een telefoontje tot een beeldbelgesprek of een ouderwetse brief of pakketje.”

Ook op de afdelingen doen medewerkers het uiterste om bewoners onder deze omstandigheden goed te begeleiden. Daarbij ontstaan ook mooie initiatieven. Zo bieden muziektherapeuten via filmpjes een lied van de dag en komt de woonzorgcorporatie van de Benring in Voorst met een attentie en een verrassing voor alle bewoners.

Voorbereiding in verpleeghuizen
Zorgprofessionals en alle andere medewerkers zetten alles op alles om voorbereid te zijn op verschillende scenario’s. Zo richt Sensire afdelingen in voor bewoners die positief testen op het virus. In Doetinchem opent een centrale afdeling, en in Twello een afdeling voor onze bewoners uit Twello en Voorst. Een specialistisch team biedt hier de zorgverlening en behandeling zolang de bewoner ziek is en besmettelijk voor medebewoners. Daarna verhuist de bewoner weer terug naar de eigen woning.

De verzorging van deze bewoners vraagt om de inrichting van een goed voorbereid team. Ook houdt Sensire rekening met het uitvallen van zorgverleners. Daarom schalen we de zorgverlening waar mogelijk terug naar het noodzakelijke. Dit kan betekenen dat zorg wordt uitgesteld of in een lagere frequentie wordt uitgevoerd. “Gelukkig wordt veel hulp geboden van oud- collega ’s en andere medewerkers”, zegt Van der Sijs. “Met elkaar zorgen we voor onze bewoners. Openheid over de maatregelen is belangrijk. Hoe naar de boodschap ook is. Alleen in gezamenlijkheid kunnen we deze periode het hoofd bieden.”