‘Zin in Almen’ Het verhaal van een Noorse deugniet

Almen – Zondagmiddag 15 maart staat de bijeenkomst van ‘Zin in Almen’ in het teken van een vertelling. Jeannet van Woerden neemt ons dan mee naar de wondere wereld van Noorse trollen en de deugniet en egoïst Peer Gynt , die in zijn trektocht door de wereld een spoor van menselijke teleurstelling en ontwrichting achterlaat. Totdat hij uiteindelijk, bij terugkeer in zijn streek, tot inkeer komt.

De bijeenkomst begint om 16.00 uur in de Almense kerk, duurt een uur en is vrij toegankelijk. Een blaasensemble uit harmonie Juliana en Adrienne Althof en Rik Groenhuijzen, quattre mains op de piano, omlijsten de vertelling muzikaal. Speciaal voor deze uitvoering heeft Henk Vruggink de bestaande arrangementen aangepast.

Anders dan Middeleeuwse deugniet Tijl Uilenspiegel – een vermakelijke, positieve deugniet; vrijheidsymbool voor de toenmalige geknechte burger in het Nederlands, Vlaamse en Nederduitse taalgebied – schetst de Noorse schrijver Henrik Ibsen Peer Gynt als een onhebbelijke egoïst en leugenaar die mensen misbruikt om hogerop te komen. Het verhaal van Peer Gynt is op muziek gezet door Edvard Grieg.

De Peer Gynt-vertelling is de vijfde bijeenkomst van ‘Zin in Almen’ dit seizoen. De cyclus wordt op de derde zondag van april afgesloten met een bijeenkomst waarin ‘muzikaal leiderschap centraal staat. Gilean Schmidt (Harmonie Juliana) en Petra Westra (strijkensembles)vertellen dan hoe zij in Almen het plezier in het maken van muziek gestalte geven.
Voor meer informatie zie de website www.zininalmen.nl