Levenslicht in Walburgiskerk

Zutphen – Het lichtmonument Levenslicht van Daan Roosegaarde is van 22 januari tot en met 2 februari te zien in de Walburgiskerk in Zutphen. Op woensdag 22 januari om 19.30 uur opent burgemeester Annemieke Vermeulen dit tijdelijke lichtmonument. Frits Gies vertelt deze avond over de oorlogstijd in Zutphen en hij draagt voor uit eigen werk. Sopraan Johannette Zomer, blokfluitist Annelies Schraa en luitspeler en gitarist Michiel Niessen zorgen voor de muzikale omlijsting.

Roosegaarde ontwierp Levenslicht op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om mensen te betrekken bij het oorlogsverleden. Het is het nieuwe Holocaust monument, dat de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de holocaust herinnert met 104.000 lichtgevende stenen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil hiermee het bewustzijn vergroten dat de Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten en buren waren. Behalve in Zutphen zal het monument in 170 gemeenten in Nederland te zien zijn.

Speciaal hiervoor is de Walburgiskerk van 22 januari tot en met 2 februari geopend van 11.00 tot 21.00 uur. Elke avond is er vanaf 19.30 uur een programma met poëzie en muziek. Beide stadsdichters Otteline van Panthaleon van Eck en Merel Hubatka en de dichters Sabine Kars en Mas Papo leveren daar elke avond bijdragen aan. De muzikale optredens op de andere avonden zijn afwisselend van Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang), Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang), Klezmerduo Frejleche Frajnde, cellist Jeroen den Herder, Klezmerkwartet Di Mechaje en het Buddy to Buddy Koor.
Op 2 februari, Maria Lichtmis, is het monument voor het laatst in Zutphen. Op deze dag is het licht gedoofd. Om 19.30 uur worden weer gedichten voorgelezen en daarna begeven de gasten zich naar de kaarsenkroon waar de kaarsen worden aangestoken. Muzikant Wolfram Reisiger speelt daarbij passende muziek.

Programma
– 22 januari: Opening. Met burgemeester Annemieke Vermeulen, Frits Gies, Johannette Zomer (sopraan), Annelies Schraa (blokfluit) en Michiel Niessen (luit/gitaar).
– 23 januari, muziek: Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang)
– 24 januari, muziek: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
– 25 januari, muziek: Klezmerduo Frejleche Frajnde
– 27 januari, muziek: Jeroen den Herder (cello)
– 28 januari, muziek: Klezmerkwartet Di Mechaje
– 29 januari, muziek: Cellokwartet met Jeroen den Herder (onder voorbehoud)
– 30 januari, muziek: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
– 31 januari, muziek: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
– 1 februari, muziek: Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang)
– 2 februari, Maria Lichtmis.