Intense concertreeks rondom Brahms, Britten & Bernstein

Zutphen – Van 18 januari t/m 25 januari brengt Het Gelders Orkest een wervelend programma rondom de componisten Brahms, Britten en Bernstein. Een intense concertreeks in Zutphen, Nijmegen en Arnhem onder leiding van dirigent Massimo Quarta en met één van de meest toonaangevende Europese virtuozen op fluit, Silvia Careddu.

Brahmsspecialist
Dat Massimo Quarta de perfecte dirigent voor Brahms is, heeft hij de afgelopen jaren overtuigend bewezen. Nu leidt hij het orkest in Brahms’ eersteling, een werk waar de componist meer dan twintig jaar mee geworsteld heeft. Het resultaat mag er zijn. Bijna een uur lang samengebalde symfonische kracht, uitmondend in een weergaloze finale, met een grootse hymnische melodie die je niet gauw vergeet.
Diezelfde kracht, maar dan in een geheel ander idioom en sfeer, is terug te vinden in de ‘Four Sea Interludes’ uit Peter Grimes van Britten. In deze opera over het harde bestaan in een negentiende-eeuws armoedig Engels vissersdorpje, fungeren de tussenspelen als entr’actes, maar ook los in de concertzaal blijft de zeggingskracht van deze muziek onweerlegbaar.

Hommage voor fluit
Te midden van al deze symfonische muziek staat Bernsteins ‘Halil’, naar het Hebreeuwse woord voor fluit. Bernstein, zelf van Joodse afkomst, schreef deze indrukwekkende compositie voor fluit en orkest als hommage aan een Israëlische fluitist die als soldaat omkwam in de Jom Kippoer-oorlog van 1973. De intense fluitsolo zoekt zijn weg tussen de tonale en atonale klanken, als een contrast tussen een levenslustige jongeman en zijn tragische zinloze dood. Soliste is Silvia Careddu, eerste fluitiste van de Wiener Philharmoniker en één van de meest toonaangevende Europese virtuozen op fluit.

Voor meer informatie en het bestellen van kaarten: www.hetgeldersorkest.nl

Concertgegevens
Dirigent: Massimo QuartaFluit: Silvia Careddu

Programma:
Benjamin Britten – Four Sea Interludes uit Peter Grimes
Leonard Bernstein – ‘Halil’
Johannes Brahms – Symfonie nr. 1

Zutphen | Theater Hanzehof, zaterdag 18 januari 20.00 uur, € 31,00

Nijmegen | De Vereeniging, vrijdag 24 januari 20.15 uur, vanaf € 21,00

Arnhem | Musis, zaterdag 25 januari 20.00 uur, vanaf € 20,00