Vannacht smeltende sneeuw in Limburgse heuvels

Een lagedrukgebied trekt richting ons land en veroorzaakt vannacht en morgen veel neerslag. Op grote schaal valt 20 mm en plaatselijk bijna een halve maandsom van ruim 30 mm. Vanavond en vannacht is het daarbij waterkoud met minima tussen 3 en 6 graden. In Zuid-Limburg is het nog wat kouder met op de heuveltoppen temperaturen rond 1 graad. Neerslag kan daar volgens weer.nl overgaan in smeltende sneeuw. Mogelijk wordt het op de Vaalserberg (322 meter boven NAP) even wit.

Gewoonlijk worden ergens in ons land de eerste sneeuwvlokken van het najaar in de tweede helft van november gezien. Dit is meestal in het noordoosten, op de Veluwe of bij het Drielandenpunt in Vaals. Op deze laatste plaats ligt het kwik vannacht weliswaar boven het vriespunt, toch kan het enige tijd sneeuwen. De sneeuw smelt snel weg, maar als het eventjes flink doorsneeuwt zou het toch tijdelijk wat wit kunnen worden. Gladheid wordt niet verwacht, omdat de wegdektemperatuur boven nul ligt.

Morgen veel regen en aan zee een harde wind
Een lagedrukgebied koerst vandaag vanaf Italië over de Alpen via Duitsland richting ons land. Dat betekent voor Italië opnieuw hoge waterstanden en flink wat regen. In de zuidelijke Alpen valt veel sneeuw. De neerslag bereikt het uiterste oosten van ons land aan het eind van de middag. Het neerslaggebied breidt zich vanavond uit in westelijke richting. Niet alleen in de Limburgse heuvels is het vannacht eventjes koud genoeg voor wat sneeuw, ook in Sauerland en in de Ardennen kan het wit worden. In de hogere gebieden valt morgen lokaal 20 cm!

In Nederland valt komende nacht en morgen op grote schaal 20 mm regen. Regionaal kan zelfs meer dan 30 mm vallen, bijna een halve maandsom! Normaal valt gemiddeld over het land in november 82 mm. Het is daarbij bewolkt en het wordt maandag niet warmer dan 5 graden in Zuid-Limburg tot 10 graden op de Wadden. In het binnenland staat niet veel wind, maar in de westelijke en mogelijk ook noordelijke kustgebieden kan een harde noordenwind opsteken, windkracht 7 en daarbij komen zware windstoten voor rond 75 km/u.

Vanaf dinsdag droger en meer zon
Dinsdag trekt het lagedrukgebied snel naar het noorden weg. Er kan nog een enkel buitje over het land trekken, maar soms zien we de zon ook tevoorschijn komen. De dagen daarna blijft het waarschijnlijk helemaal droog en wisselen wolkenvelden en zonnige perioden elkaar af. Het is rustig herfstweer met een zwakke tot hooguit matige zuidoostenwind. De temperatuur gaat geleidelijk wat omhoog, woensdag is het een graad of 6, maar in het weekend wordt op sommige plekken de 10 graden weer aangetikt. Tijdens opklaringen kan het in de nachten lokaal een graadje vriezen.