Warmste 24 oktober ooit gemeten

Om 15:40 uur werd het in De Bilt 19,5 graden. Daarmee is het sinds het begin van de officiële metingen in 1901 op het hoofdstation niet zo warm geweest op 24 oktober. Het oude record was 19,4 graden, gemeten in 1995. Het is volgens MeteoGroup alweer het veertiende datum-warmterecord van 2019. Alleen op 6 oktober kwam het tot een kouderecord. Vorig jaar hadden we ook al veertien warmterecords tegenover drie kouderecords.

In het zuidoosten worden vandaag de hoogste temperaturen van het land gemeten. Zo is het in het Limburgse Ell maar liefst 20,4 graden. Een landelijk record is dat nog niet, in 1971 werd het deze dag in Maastricht 21,8 graden. In De Bilt werd het die dag minder warm met 19,0 graden.

Kouderecord van 24 oktober uit deze eeuw
Deze eeuw werden in De Bilt ruim acht keer meer warmterecords dan kouderecords verbroken. In een stabiel, niet opwarmend klimaat is deze verhouding gelijk met dus één kouderecord staat tot één warmterecord.

Toch is het kouderecord van 24 oktober afkomstig uit deze eeuw en dat zien we tegenwoordig niet vaak meer. In 2003 vroor het in de nacht van 24 oktober matig met -5,9 graden op het hoofdstation. Weerstation Twente evenaarde zelfs het oktoberrecord uit 1931 met -8,5 graden! Overdag werd het in Deelen, nabij Arnhem, niet warmer dan 2,1 graden. Zulke kouderecords zijn in een opwarmend klimaat nog steeds mogelijk, maar worden wel steeds zeldzamer.

Vanaf zondag kouder
Vrijdag wordt het een graad of 16, overheerst de bewolking en valt vooral in het noordwesten af en toe (mot)regen. In het zuidoosten blijft het droog en schijnt de zon geregeld. Zaterdag is het tijdelijk nog wat warmer en volgt ’s avonds regen.

Vanaf zondag wordt het een aantal dagen vrijwel droog met zonnige perioden, maar een frisse noorden- tot oostenwind. Het wordt dan volgens MeteoGroup nog maar 9 tot 11 graden en in de nachten neemt de kans op vorst toe.

Bron: Jordi Huirne, MeteoGroup.