Campagne In de GFT-bak van start in Lochem

Foto: Yke Ruessink

Lochem – Een appelklokhuis, een schil van een mandarijn, korstjes brood en aardappelschillen… iedere dag hebben we wel keukenafval dat we weggooien. Schillen en etensresten belanden nu nog vaak bij het restafval, maar kunnen prima in de gft-bak. De gemeente Lochem en Circulus-Berkel zijn daarom samen een informatiecampagne rondom keukenafval gestart.

Wethouder Henk van Zeijts gaf de aftrap van de campagne door met bezoekers van de Lochemse markt in gesprek te gaan over het scheiden van keukenafval. Van Zeijts: “Inwoners van Lochem scheiden hun afval steeds beter. Toch bestaat 39% van de grijze container nog uit schillen en etensresten. Door dit keukenafval in de groene container te doen, maken we samen de berg restafval kleiner en geven we schillen en etensresten een goede bestemming.”

Compost en biogas

Keukenafval dat in de GFT-container wordt gedaan, wordt omgezet in compost en biogas. Een volle GFT-bak levert ruim 15 kilo compost of voldoende biogas om 3 weken mee te koken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het bespaart ook kosten. GFT-afval verwerken is namelijk voordeliger dan het verbranden van restafval. Voor het aan de weg zetten van een groene container betalen inwoners daarom een lager tarief dan voor een grijze. Het motto van de campagne is dan ook: Keukenafval? Een echte keukenprins(es) gooit het in de groene bak!

www.indeGFTbak.nl

Op www.indeGFTbak.nl is te vinden wat wel en niet in de groene container mag, kun je je kennis testen met een online quiz en staan praktische tips om zelf met het scheiden van keukenafval aan de slag te gaan. De campagne is ook in de lokale kranten en op social media te vinden.