Warmste 27 augustus ooit gemeten in De Bilt

Vanmorgen liep de temperatuur in De Bilt op naar 31,5 graden. Daarmee is het de warmste 27 augustus ooit gemeten. Het oude record was 31,2 graden in 1964. Het is volgens MeteoGroup al het 13e warmterecord van dit jaar in De Bilt, terwijl nog steeds geen kouderecord is gehaald. Vorig jaar hadden we over het hele jaar 14 officiële datum-warmterecords tegenover 3 kouderecords. Tot dusver is het bij weerstation Eindhoven het warmst met 34,3 graden.

Vier warmterecords werden in februari gevestigd en vervolgens drie in juni. Ook de extreme hittegolf in juli maakte korte metten met een aantal oude dagrecords. Toen werden nog eens vier dagrecords verbroken in De Bilt.

Deze maand staat de teller op twee warmterecords. Zondag 25 augustus werd het bij het KNMI in De Bilt 31,3 graden tegen 31,1 graden in 2001. Maandag 26 augustus kwam dat station 0,2 graden te kort. Het werd 31,0 graden, dus het record uit 1964 bleef staan op 31,1 graden. Ook vandaag stond het dagrecord dus op naam van 1964, maar dat is nu verleden tijd. Ter vergelijking: het kouderecord voor vandaag staat op naam van 1986 met maximaal 14,2 graden. Door klimaatverandering wordt het steeds moeilijker om nog kouderecords te verbreken.

Nog meer warmterecords?
Ook morgen kan de temperatuur oplopen tot ruim 30 graden. Het dagrecord voor 28 augustus staat op naam van 1930 met 30,9 graden. Er is een kleine kans dat dit record ook uit de boeken gaat.

Morgenavond brengen regen- en onweersbuien verkoeling. Donderdag en vrijdag liggen de maxima tussen 21 en 26 graden en is de officiële hittegolf voorbij. In Limburg zou de regionale hittegolf nog aan kunnen houden tot in het weekend. Het weer knapt namelijk snel op en het wordt opnieuw weer zomers warm met op zaterdag maxima tussen 25 en 32 graden. Zondag wordt de warmte opnieuw verdreven en de nieuwe week verloopt beduidend koeler: maandag halen we de 20 graden niet meer.