Ontmoetingsbanken in kloppend hart van Eefde

Eefde – Er komen 6 banken in het hart van Eefde waar jonge en oud elkaar kan ontmoeten in Eefde. De banken komen ook van pas tijdens activiteiten en evenementen in het dorp. Bewoners uit de Werkgroep Zorg en Welzijn zetten hun schouders onder de uitvoering van dit plan. Het college draagt ruim € 4.000,- bij uit het Budget Burgerparticipatie.

Ouderen kunnen tijdens een korte wandeling in het dorp even rusten op één van de ontmoetingsbanken. Zij komen dan gemakkelijk in gesprek met een fietser op doortocht. Of met een jong gezin dat met de hond wandelt. Jong en oud kunnen elkaar zo steunen. Het plaatsen van ontmoetingsbanken is een wens uit het dorpsplan Eefde.

Inwoners hebben zelf vaak goede ideeën

Wethouder van Zeijts is blij dat de banken er komen: “Inwoners hebben vaak zelf goede ideeën voor ontmoeting en meedoen. Dit is wat we als college graag ondersteunen als het gaat om een krachtige samenleving”.

Werkgroep Zorg en Welzijn

De werkgroep ging op verzoek van Dorpsraad Eefde aan de slag met het plan. Wat zijn geschikte plekken voor de ontmoetingsbanken? Wat vinden inwoners van het plan? Hoe gaan we deze banken betalen?. Hoe regelen we beheer en onderhoud? Dankzij de inzet van de vrijwilligers, kan het plan rekenen op groot enthousiasme en voldoende geld.

Meerdere partijen betalen mee

Provincie Gelderland was bereid om € 17.000,- te betalen uit de regeling Leefbaarheid. Daarnaast draagt Dorpsraad Eefde € 1.500,- bij. Mede als waardering voor de inzet van de vrijwilligers. De gemeente maakt haar eenmalige bijdrage het benodigde bedrag compleet

Zo blijven de banken netjes

Dorpsraad Eefde en Circulus-Berkel sluiten een overeenkomst voor het beheer en onderhoud van de ontmoetingsbanken. Er is gekozen voor duurzame banken die weinig onderhoud vragen. De dorpsraad organiseert één a twee keer een schoonmaakactie met hulp van vrijwilligers.