Opknapbeurt voor Zutphense Bourgonjetoren en stadsmuur

Zutphen – De buitenzijde van de Bourgonjetoren en de stadsmuur aan de Waterstraat worden gerestaureerd. Dit is nodig om verder verval van de toren en de muur tegen te gaan. De werkzaamheden starten op 24 mei en duren naar verwachting tot eind september.

Aan de Waterstraat staat de vijftiende-eeuwse Bourgonjetoren met een deel van de stadsmuur. Tot voor kort was de toren in gebruik door een architectenbureau. Dit bureau is nu verhuisd en de gemeente wil de toren zelf gebruiken. De wens is om er in de toekomst een tentoonstellingsruimte van te maken waar een deel van ’het verhaal van Zutphen’ te zien is, namelijk de geschiedenis over Zutphen in de Hanzetijd. Hiervoor moeten eerst nog meer financiële middelen worden gevonden.

Zichtbare bouwhistorie
Onderhoud aan de toren en de muur is urgent. Het metsel- en voegwerk en het schilderwerk aan de koepel op de toren hebben een onderhoudsbeurt nodig. Om de werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren is bouwhistorisch onderzoek naar de toren gedaan. Voor de uitvoering is bepaald dat de bouwhistorie zichtbaar moet blijven. Denk aan de schietgaten, kantelenreeks en metselverbanden.

Leerlingen op de bouwplaats
De restauratie wordt geleid door Boerman Kreek Architecten, specialist in restauraties. Op 24 mei begint bouwbedrijf Dijkman Bouw met de (voorbereidende) werkzaamheden. Om meer leerlingen op te leiden voor een toekomst in de (historische) bouw, heeft de gemeente Dijkman Bouw gevraagd vooral ook leerlingen een kans te geven in dit project.

Open dag
Wie nieuwsgierig is naar de werkzaamheden en de toren, is van harte welkom tijdens de Dag van de bouw op 15 juni. Dan is de bouwplaats van 12.00 tot 16.00uur open voor publiek.