Borculo zingt lacht en bewondert bij 3-koren-feest

Borculo – Ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan gaf het Achterhoeks Gemengd Koor (AGK) Borculo zondag 31 maart een 3-koren-concert. Samen met de eveneens jubilerende Christelijke Zangvereniging de Lofstem (50 jaar) en het Borculo’s Mannenkoor (35 jaar) voerde het AGK in het Muziekcentrum Borculo een waarlijk feestconcert uit.

Met het openingslied Praise the Lord, O my soul van Roland Smart liet De Lofstem onder leiding van Marianne Weenink meteen al horen goed bij stem te zijn. De hoge noten in hun harmonieus gezongen Engels repertoire kwamen goed en zuiver over. Een prestatie voor een koor, dat in dit jubileumjaar zes – vrouwelijke – leden telt die hun 50-jarig jubileum vieren. Het bekende en aanstekelijke You raise me up van Roger Emerson deed verschillende toehoorders mee neuriën. De Lofstem werd op piano begeleid door Sylvia Klaverstijn.

Het in rood kozakkenkostuum gestoken Borculo’s Mannenkoor gedirigeerd en op piano begeleid door Christov Guenov zong Slavisch/Grieks-Byzantijnse liederen. Als één stem klonk het a capella gezongen Budi Imja van Bortnianski. De donkere warme mannenstemmen maakten merkbaar veel indruk op het stille publiek. Het bekende Russische Kalinka daarentegen raakte een geheel andere snaar en werd door uitbundig handgeklap begeleid.

Het muzikaal intermezzo door dirigent/pianist Christo Guenov en zijn echtgenote de fluitiste Magdalena Kadziolka na de pauze was een ware traktatie. De lieflijke klanken van de dwarsfluit van Magdalena en het virtuoze pianospel van Christo werden met groot applaus beloond.
Voorzitter Renske Mooibroek van het Achterhoeks Gemengd Koor leidde de Missa Brevis KV275 van Mozart in. Het AGK onder leiding van Ina Sprick zal deze mis op 25 mei tijdens de Mozartdagen in de Walburgiskerk in Zutphen uitvoeren en wordt daarbij begeleid door het Parnassus Ensemble.

Tot die datum studeert het koor ondersteund door een aantal enthousiaste projectzangers nog vlijtig op de afwerking van dit mooie maar lastige Mozartwerk.

Tijdens dit concert zong het AGK Borculo al de eerste vier delen, nl. het Kyrië, Gloria, Credo en Sanctus. Frank Sterenborg – al jarenlang vast begeleider van het koor – verzorgde ook nu de pianobegeleiding. Na het Zweedse Gabriella’s Song bracht het koor Come to the Music een feestelijk lied met piano- en fluitbegeleiding. Het steeds terugkerende Celebrate celebrate roept op tot het vieren van muziek maar werd door het koor ook gebracht als viering van het mooie Borculose 3-koren-jubileum.

Ook in eigen geledingen viert het AGK dat twee leden, Linie Reijntjes en Jenny Geukes, al 50 jaar lid zijn van het koor. Trots droegen zij tijdens het concert hun eerder verkregen jubileumrozet.

Ter afsluiting zongen de drie koren onder leiding van Ina Sprick gezamenlijk een medley van Ramses Shaffy. Uit de kelen van de ca. 120 zangers en het daartoe uitgenodigde publiek klonk het bekende Shaffylied Zing Vecht Huil Bid Lach wat velen een kippenvelmomentje bezorgde. De medley eindigde met We Zullen Doorgaan wat zeer van toepassing was op deze drie zanglustige koren die als motto en wens hebben zeker nog vele jaren door te gaan.
Het Borculo’s Mannenkoor verraste tot slot nog met het Russische Mno Gaya Ljeta een muzikale felicitatie waarbij de koren en het publiek uit volle borst meezongen.
Deze mooie muzikale middag waaraan deelnemers en bezoekers nog met veel genoegen zullen terugdenken is mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van het Fonds 1819, Fonds 2013 en het VSB fonds.

Agenda eerstvolgende concerten: De Lofstem op 19 mei met cantates tijdens de dienst in de Joriskerk. betsystronks1952@gmail.com
Borculo’s Mannenkoor op 14 april in de St. Franciscuskerk in Zwillbrock. borculosmannenkoor@gmail.com
AGK Borculo op 25 mei in de Walburgiskerk Zutphen. Uitvoering door vijf verschillende koren in kader van Mozart in Zutphen. Korting tot 14 april in de voorverkoop via secretaris@agk-borculo.nl