Evenemententeam helpt organisatoren

Zutphen – Het Zutphense Evenemententeam gaat van start. Dit team is opgericht om organisatoren van een evenement proactief en vroegtijdig te ondersteunen en ze te helpen om er bekendheid aan te geven. Het team is een van de initiatieven van het college van burgemeester en wethouders om de aantrekkelijkheid van Zutphen als evenementenstad te vergroten. Vorige week besloot het college al een subsidie in het leven te roepen die speciaal bedoeld is voor evenementen en festivals passend bij de identiteit en het DNA van Zutphen of die unieke promotiekansen geven voor de stad.

Zutphen wil een aantrekkelijke en levendige stad zijn, ook voor jongeren. Evenementen leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Daarom investeert het college hier volop in. Enerzijds gebeurt dat aan de hand van subsidie en anderzijds wordt gekeken naar het beleid en hoe we evenementen beter kunnen spreiden over de stad. Vandaag lanceert het college een nieuw initiatief; het Evenemententeam. Het team bestaat uit verschillende medewerkers, zowel van binnen als buiten de organisatie. In het team komen disciplines samen als vergunningen, subsidies, Binnenstadsmanagement en Stichting Zutphen Promotie. Het team gaat vroegtijdig met evenementenorganisatoren in gesprek om te kijken wat nodig is en wat het team daarin kan betekenen.

Evenementensubsidie
Voor 2019 is een bedrag van € 35.000,- vrijgemaakt om evenementen te ondersteunen die passen bij de identiteit en het DNA van Zutphen of die unieke promotiekansen geven voor de stad. Bij het verlenen van de subsidies wordt onderscheid gemaakt tussen beeldbepalende, sfeerbepalende en springplankevenementen. Organisaties die in aanmerking willen komen voor een subsidie moeten voor 1 maart 2019 een aanvraag doen. De nieuwe subsidieregeling is niet bedoeld voor culturele en sportevenementen. Hiervoor bestaat al een subsidieregeling.

2019: ruim 100 evenementen
Dit jaar belooft weer een bruisend jaar te worden. Dat blijkt uit de Evenementenkalender 2019 die het college heeft vastgesteld. In Zutphen en Warnsveld worden bij elkaar ruim 100 evenementen georganiseerd. Opvallende nieuwkomer is ‘Mozart in Zutphen’. Van 23 tot 26 mei gaan 18 verschillende koren álle 18 missen van Mozart uitvoeren in één weekend. Dat is wereldwijd nog nooit gebeurd. Zutphen heeft dus een wereldprimeur. De 18 missen worden uitgevoerd in vijf concerten. Ook nieuw is ‘Operaproject De Toverfluit-Rap’ half september. Dit is een opera met een moderne insteek en een knipoog naar een grachtenconcert. In november vorig jaar won de initiatiefnemer de Zutphen Event Academy Award. Voor de tweede keer wordt dit jaar Sprookjesstad Zutphen georganiseerd en de Buddyrun Obstacle Run.

Contact
Organisatoren die vragen hebben over het beleid, de evenementenkalender, de subsidieregelingen of het team, kunnen contact met opnemen met de gemeente Zutphen en vragen naar het Evenemententeam. Het nummer van de gemeente is 14 0575 en het e-mailadres is evenementen@zutphen.nl.