Inzamelingsactie ‘Bezem door de middelenkast’ wegens succes uitgebreid

Regio – Bent u agrariër en heeft u nog verouderde bestrijdingsmiddelen in de kast staan? Dan mag u die binnenkort gratis inleveren. De provincie Gelderland organiseert samen met de waterschappen Vallei en Veluwe, en Rivierenland komend voorjaar weer een inzamelingsactie voor agrariërs. Vorige winter lieten 374 agrariërs in de Achterhoek al hun middelenkast controleren. Samen voerden ze bijna 10.000 kilo middelen af. ‘Door de middelen verantwoord af te voeren kunnen ze niet meer in het milieu terecht komen. Op die manier beschermen we onze gezondheid, de bodem en ons water.’ aldus milieugedeputeerde Bea Schouten.

‘Ik houd mijn kast redelijk goed bij’
Agrariërs hebben vaak restanten van verouderde, of niet meer toegelaten middelen in de kast staan. Inleveren is moeilijk; gemeentelijke milieustraten nemen vaak geen bedrijfsafval in, en laten ophalen door een afvalverwerker is ingewikkeld en duur. Om de afvoer beter te regelen, lanceerde de provincie Gelderland vorig voorjaar een bezemactie. Bijna 80% van de ondernemers die meedeed, liet middelen afvoeren. In totaal bijna 10.000 kilo.

Deelnemers waren blij met de actie: ‘Ik houd mijn kast redelijk goed bij. Toch staat er soms wat tussen wat niet meer mag. Dat we nu op deze wijze middelen kunnen afvoeren, dat is wel heel mooi.’ aldus akkerbouwer Ben Hasselo uit Eibergen.

Bezem door de middelenkast
Omdat de inzamelingsactie vorig jaar zoveel opleverde, wordt hij dit jaar uitgebreid naar Rivierenland, de Veluwe en de Gelderse Vallei. Agrariërs in die regio’s kunnen hun bestrijdingsmiddelenadviseur extra langs laten komen. Samen met de boer, gaat die door de middelenkast heen. Als er verouderde middelen tussen zitten, of middelen die om een andere reden niet meer mogen, dan worden die gratis opgehaald. Adviseurs geven ook informatie over zuinig middelgebruik en minder milieubelastende alternatieven.

Risico voor bodem, water en gezondheidVerboden en oude bestrijdingsmiddelen vormen een risico voor volksgezondheid en milieu. Ze zijn slecht voor de bodem en kunnen de kwaliteit van ons drinkwater aantasten. In driekwart van de meetpunten voor grondwater worden bestrijdingsmiddelen gevonden. Ook in oppervlaktewater komen de middelen regelmatig voor. Ze doden waterorganismen en verstoren zo het hele waterecosysteem.

Provincie en waterschappen vinden daarom dat verouderde, of inmiddels verboden middelen uit de roulatie moeten. Met de inzamelingsactie wil de provincie agrariërs helpen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

‘Voor ons kwam de actie als geroepen.’ zegt kersenteler Kampschreur uit Groessen. ‘We hebben een bedrijf in kersen en enkele jaren geleden namen we het glastuinbouwbedrijf van mijn broer over. Die middelen hebben we niet nodig. Dus bleef het maar staan, tot deze actie kwam.’

Inschrijven kan vanaf nu tot eind februari 2019 via www.bezemdoordemiddelenkast.nl