Woning uit Harfsen gekozen tot ‘Duurzaamste Huis van Nederland’

Harfsen – In de categorie ‘Woning na 2000’ is de woning van Jorick Ehrenhard uit Harfsen door een deskundige jury gekozen tot het ‘Duurzaamste huis van Nederland’. Naast dit huis uit de gemeente Lochem zijn nog drie woningen in andere categorieën gekozen. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Apenheul in Apeldoorn.

De verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ werd georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route om zo woningeigenaren de verdiende waardering te geven voor hun duurzame prestaties.
De feestelijke uitreiking vond plaats in het duurzame congrescentrum De St@art in Apeldoorn. Voor de meer dan 150 genodigden was deze avond een unieke gelegenheid om medehuiseigenaren met duurzame ambities te ontmoeten. In het bijzonder lag de aandacht op de vier winnaars van de juryprijs en de publieksprijswinnaar.

De jury bestond uit vijf deskundigen met een verscheidenheid aan expertise; Ad Straub (TU Delft), Leen van Dijke (Stroomversnelling), Fenneken Anneveld – van Wesel (Architecte), Frans van Dijk (GWBO) en Jan Tjemme van Wieringen (MilieuCentraal). De jury was blij verrast toen bleek dat een totaal van 110 woningen was aangemeld. Het leverde een geweldig aantal sprekende en enthousiasmerende verhalen op, waarvan er veertig werden genomineerd. Gezien de variatie aan woningen, genomen maatregelen en verhalen was het een uitdaging om een winnaar aan te wijzen. Toch was de jury unaniem in haar besluit en koos winnaars in vier verschillende categorieën.

Passiefhuis
‘Woning na 2000’ is de woning van familie Ehrenhard uit Harfsen gekozen. De woning is een passiefhuis, ‘biobased’ en aardgasvrij. Het is een mooi gebouw met een laag verbruik dat zelf is ontworpen en gebouwd. Familie Ehrenhard deelt tips op gebied van wonen en leven in een passiefhuis, aangezien dit anders is dan in een traditioneel huis. Daarmee hangen zij de vlag uit voor zowel de verandering van bouwstijlen en -technieken, als de verandering van woongedrag. Dit bewondert de jury. Ehrenhard ontving van jurylid Frans van Dijk een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk samen met een waardecheque van €1.000.

Aandacht voor duurzaam wonen
De Verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route ‘Doormiddel van de verkiezing is duurzaamheid bij een groot publiek onder de aandacht gebracht,’ vertelt organisator Eva Petra Simon. ‘Als organisatie willen wij iedereen bedanken die heeft meegedaan en zich zo heeft ingezet om duurzaam wonen onder de aandacht te brengen. Dat is winst voor iedereen.’
Meer informatie is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing