Nieuwe achterhoekse toerischtische trekpleister ook in Lochem

Lochem – Onder supervisie van de Stichting Overdekte Berkelbruggen legt een groep architecten en kunstenaars de laatste hand aan een plan om in Eibergen, Borculo, Lochem en Zutphen bruggen te overdekken en te voorzien van kunst met een historische achtergrond.

Deze beeldbepalende objecten moeten als trekkers fungeren voor het cultuurtoerisme naar de Achterhoek, waardoor een nieuwe economische impuls voor de streek ontstaat. Tegelijk wordt daarbij erfgoed voor de eigen inwoners ontsloten.

Voor het centrum van Borculo is al enige tijd geleden een plan gereed gekomen om vier bestaande bruggen, verspreid over het oude centrum, te overdekken. Dit plan is gemaakt door de plaatselijke architecten Henk Gersen en Jan Stuyt samen met plaatselijke kunstenaars. Dit deel van het plan is al te bekijken op www.overdektebruggen.nl

De afgelopen jaren is door het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeenten Berkelland, Lochem en Zutphen een proces gestart om nieuwe initiatieven in het Berkeldal te bevorderen. Daardoor zijn contact ontstaan met architecten en kunstenaars in andere plaatsen aan deze rivier. Omdat dit erg succesvol is verlopen kan eind augustus een totaalplan worden gepresenteerd

In grote lijnen ziet dit plan er als volgt uit

In Eibergen is de gemeente Berkelland zelf al bezig een tak van de Berkel te overdekken met een paviljoen. Dit wordt ontworpen door de plaatselijke architect Rob klein Goldewijk.
De Stichting Overdekte Berkelbruggen wil in aanvulling hierop het totaalbeeld versterken door de verkeersbrug over de Berkel richting Haaksbergen op een kunstzinnige manier te overdekken. Het plan hiervoor wordt gemaakt door de Eibergse kunstenares Mirjan Koldeweij. Haar ontwerp wordt een soort moderne Poort van Eibergen.

Tegenover het nieuwe gemeentehuis van Lochem is enkele jaren geleden een brug over de Berkel aangelegd. Op deze plek stond vroeger de fabriek van Naef. De Lochemse architect Ilse Klein Brinke heeft een voorlopig ontwerp voor een overdekte brug gemaakt met daarin drie glazen overkappingen. Naar de zijde van de binnenstad vormen deze een soort omlijsting van de Gudulakerk. Naar de andere kant van de Berkel wordt de entree van het gemeentehuis geaccentueerd.

In Zutphen ontbreekt een logische, directe verbinding van het station naar het centrum. In deze omissie willen de Zutphense architecten Silvester van Veldhoven en Abel de Vries voorzien door een nieuwe, overdekte voetgangersbrug over de Berkel aan te leggen.
Deze brug willen zij opdragen aan één van de grootste verzetshelden van Nederland, Waldemar van Hall, bekend als de bankier van het verzet. Deze heeft in de periode voor de Tweede Wereldoorlog bijna tien jaar in Zutphen gewoond, maar er is hier geen tastbare herinnering aan hem. In de brug worden woorden verwerkt die betrekking hebben op vrede en vrijheid. Zutphense scholieren dragen deze aan. De brug wordt letterlijk bekroond met het woord H E L D boven het dak. Deze letters bewegen met de wind.

Waarom zo’n groot plan? Wel, het belang van het toerisme als economische drager neemt wereldwijd toe. Overheden werken daarom actief mee om nieuwe trekkers aan het aanbod toe te voegen. Zie bijvoorbeeld het enorme succes van de Markthal in Rotterdam. De Achterhoek profiteert van de MORE-musea in Gorssel en Ruurlo. Maar hoe hou je deze bezoekers langer vast? Hoe trek je nieuwe bezoekers?
Met het plan voor de overdekte Berkelbruggen krijgt het toerisme naar de Achterhoek die nieuwe trekkers. Want als totaalplan heeft het voldoende substantie om landelijk de aandacht te trekken. En individueel is iedere brug een fotomoment. Dit laatste beantwoordt aan de definitie van Prof. Gert Jan Hospers over een toeristische trekker: dat is het geval wanneer de mensen er foto’s en selfies van gaan maken.
Maar wanneer we meer toeristen hier naar toe willen halen en ze langer hier willen laten verblijven, dan moet er wel geïnvesteerd worden.

Daarom organiseert de Stichting Overdekte Berkelbruggen op vrijdag 24 augustus a.s. een presentatie van alle ontwerpen aan bestuurders van provincie, waterschap en de drie Berkelgemeenten. Hier moet de basis worden gelegd voor een vervolg in de vorm van een publiekprivate samenwerking tussen dit burgerinitiatief en de vijf overheden waarin de plannen verder worden uitgewerkt en vervolgens uitgevoerd.

Maar de inwoners van de streek kunnen natuurlijk ook zelf kennis nemen van alle ontwerpen. In het kader van het Berkelfestival worden deze namelijk op 25 en 26 augustus tentoongesteld in de atelierruimte naast Watermolenrestaurant De Olliemölle in het centrum van Borculo.