Koninklijke onderscheiding voor Erik ten Have en Hans Tichelman

Almen – Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte op zaterdag 24 maart 2018 rond 21.00 uur een Koninklijke onderscheiding uit aan de heren H.J. (Erik) ten Have en G.J. (Hans) Tichelman, beiden uit Almen. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse korpsavond waar ze afscheid namen van de vrijwillige brandweer Lochem, post Almen van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. De korpsavond begon om 20.00 uur in De Hoofdige Boer, Dorpsstraat 38 in Almen.

Erik ten Have is op 1 september 1986 aangesteld als aspirant-brandwacht bij de toenmalige gemeentelijke brandweer Lochem. Na verschillende opleidingen werd hij brandwacht, brandwacht 1e klas en per 1 januari 2015 hoofdbrandwacht. Daarnaast is hij in het bezit van diploma’s voor specialisaties zoals oppervlakteredder, chauffeur/voertuigbediener, ontsmetter bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. Na de regionalisering in 2012 is hij aangesteld als manschap B met de rang Hoofdbrandwacht. Erik ten Have was altijd een zeer betrouwbaar en gewaardeerd lid van de brandweer, naast zijn werk bij het transportbedrijf DHL Express in Hengelo. Hij neemt na ruim 32 jaar afscheid bij de vrijwillige brandweer.

Op 1 september 1989 is Hans Tichelman begonnen bij de toenmalige gemeentelijke brandweer Lochem als aspirant-brandwacht. Ook hij heeft verschillende opleidingen gevolgd, zoals brandwacht, brandwacht 1e klas en Hoofdbrandwacht. Hiernaast heeft hij diploma’s behaald voor chauffeur/voertuigbediener en ontsmetter bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. Na de regionalisering in 2012 is hij aangesteld als manschap B met de rang hoofdbrandwacht. Hans Tichelman was, naast zijn werk als chef werkplaats en hoofd BHV bij het metaalbewerkingsbedrijf Van Zelst Groep te Vaassen, altijd een zeer betrouwbaar en gewaardeerd lid van de vrijwillige brandweer. Na ruim 28 jaar neemt hij afscheid.

Erik ten Have en Hans Tichelman hebben als lid van de vrijwillige brandweer een langdurige bijdrage geleverd aan de openbare orde en veiligheid in de gemeente Lochem en omgeving. Die inspanningen voor de samenleving waren voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om hen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.