Huidige vorstperiode schrijft geschiedenis

De 28e februari is de laatste dag van de meteorologische winter en die dag verloopt recordkoud. De huidige koude periode zal uitgroeien tot een officiële vorstperiode. Dat is geen record, maar wel is het uniek dat ditmaal deze vorstperiode nauwelijks door winterse kou is voorafgegaan, zo heeft MeteoGroup berekend.

Rond het middaguur op 28 februari was het in De Bilt nog -6,1 graden en het kouderecord op deze dag voor de maximumtemperatuur staat op -1,3 graden, uit 1904. De kans is groot dat dit record dus flink wordt aangescherpt. Aangezien het ook de eerste twee maartdagen nog blijft vriezen, zal deze periode, die op 23 februari begon, uitgroeien tot een officiële vorstperiode.

Er is sprake van een vorstperiode bij een periode van minimaal vijf dagen op rij met een gemiddelde etmaaltemperatuur van onder het vriespunt, waarbij de sommatie van die etmaaltemperaturen, met weglating van het minteken op minstens 16 uitkomt. Aan die eis zal in De Bilt gemakkelijk worden voldaan.

Sinds 1901 zijn er maar tien vorstperiodes geweest, die doorliepen tot in maart. In een meerderheid waren dit periodes uit koude, of zelfs strenge winters die simpelweg tot in maart voortduurden, zoals in de legendarische winters uit 1929, 1947, 1963, maar ook meer recent uit 1986 en 1987.

De meest recente late vorstperiode, die van 27 februari tot en met 6 maart 2005, is de enige die een meerderheid (56%) van de totale vrieskou van het hele winterseizoen voor zijn rekening nam, daarvoor werden scores tussen 13 en 37% behaald.

De huidige vorstperiode zal echter wat dat betreft een volstrekt unieke positie gaan innemen. Omdat de winter tot in februari bijna record vorstarm was verlopen, zal naar schatting de huidige vorstperiode rond 80% van de totale vrieskou van het hele winterseizoen gaan opeisen. En daarmee schrijft de huidige vorstperiode geschiedenis.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op www.weer.nl. Onder het kopje ‘weernieuws’ staat daar het weerverhaal ‘Huidige vorstperiode wellicht uniek’.