Koninklijke onderscheiding voor Ben Barink

Lochem – Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte vandaag een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer B.W. (Ben) Barink uit Almen. Hij doet dat tijdens het concert van Muziekvereniging Juliana Almen ter ere van de heropening van Sportzaal Almeloë aan de Torenstraat 4 in Almen.

Ben Barink is al vanaf 1975 vrijwilliger bij Muziekvereniging Juliana Almen. Eerst als bestuurslid en secretaris en vanaf 2001 penningmeester. Tijdens zijn bestuursperiode heeft Ben veel sprankelende en vernieuwende ideeën naar voren gebracht. Een ervan was het uitnodigen van het bestuur en alle leden voor een ‘hoorzitting’ om te praten over de toekomst van de vereniging. Dit idee leidde zo tot een hogere motivatie en betere opkomst van de leden.
Ben regelde als bestuurslid fondsenwerving, rommelmarkten en inzameling van oud papier om de vervanging van verenigingsuniformen en de oprichting van de commissie Instrumentenfonds mogelijk te maken. Ook voor het organiseren van concerten en activiteiten zoals het honderdjarig bestaan, de Almense Avond, jubileumfeesten, solexrace en hanekraaiwedstrijden draaide hij zijn hand niet om. Hij schreef mee aan het Werkplan Sociaal cultureel Werk en de beleidsagenda en onder zijn leiding hield de vereniging van 1989 tot 1999 de muziekexamens van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNF). Op 13 april 2017 heeft hij afscheid genomen als penningmeester, maar hij blijft lid en vrijwilliger van Muziekvereniging Juliana Almen.
Ook buiten Muziekvereniging Juliana om is Ben Barink al jarenlang actief. Zo was hij secretaris van het samenwerkingsverband van de vijf muziekverenigingen in Gorssel en bestuurslid van de Kring Lochem, een samenwerkingsverband van alle regionale muziekverenigingen. Hij was vrijwilliger bij Omnivereniging OVERA, penningmeester van de afdeling Volleybal en medeorganisator van het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi. Verder heeft Ben de renovatie van de sportzaal Almeloë en de kantine begeleid en de financiering van de renovatie geregeld. Naast zijn drukke werkzaamheden is hij al meer dan tien jaar mantelzorger voor zijn moeder.
Zijn inspanningen en het stimuleren van anderen zijn voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om Ben Barink te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Bron: Gemeente Lochem