Zondagse zomerwandeling Stelkampsveld en Beekvliet

Foto; Homme Siebenga. Stelkampsveld

Halverwege Lochem en Borculo, in de buurt van Barchem, ligt een bijzonder natuurgebied: het Stelkampsveld, onderdeel van het grotere landgoed Beekvliet. Het is een gebied met een unieke biodiversiteit. Het Natura-2000 gebied is een bezoek meer dan waard vanwege de vele bijzondere plantensoorten. Het gebied staat zelfs in de top tien van Nederlandse natuurgebieden met de meeste zeldzame plantensoorten. Daarom houdt IVN Noord Midden Achterhoek zondagmiddag 13 augustus hier een zomerse natuurwandeling.

De route voert langs uitstekend bewaarde stukken van het karakteristieke Achterhoekse kampenlandschap.

De wandeling begint op een prachtige plek: bij Boerderijmuseum Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk  25 in Borculo. Vanaf daar gaat de tocht met het voetveer over het meanderende riviertje de Slinge. De IVN-natuurgidsen hebben een afwisselende route uitgezet langs bos, oude boerderijen en kleine akkers omringd door houtsingels en heggen.

Omdat de natuurkwaliteit steeds meer onder druk staat, zijn de afgelopen jaren drastische maatregelen genomen. Stukken naaldbos zijn gekapt, de voedselrijke bodemlaag is op veel plekken afgegraven en het grondwaterpeil verhoogd. Tijdens de wandeling zijn de eerste resultaten van het natuurherstel zichtbaar. Een plankenpad biedt uitzicht op het kwetsbare hart van het gebied. De gidsen vertellen er onderweg graag meer over.

De tocht begint om 14 uur en duurt ruim 2 uur (circa 5,5 kilometer). Startlocatie: Parkeerplaats Boerderijmuseum Lebbenbrugge. https://www.lebbenbrugge.nl/. Onderweg is er een pauze met koffie en thee. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt echter op prijs gesteld. Aanmelden is niet nodig. Inlichtingen: Homme Siebenga, homme@planet.nl.