Nieuw verschenen: Zutphense Archeologische Publicatie 158 , een schat op zolder

Archeoloog Michel Groothedde overhandigt wethouder Sjoerd Wannet het eerste exemplaar van Zutphense Archeologische Publicaties 158, Een schat op zolder. (foto Erfgoedcentrum Zutphen)

Het klinkt als een spannend jongensboek en het gebeurde in de Zutphense Laarstraat: in 1985 zag de toenmalige eigenaar van Laarstraat 83 tijdens werkzaamheden op zolder een lichtspleet in de achtergevel. Hij verwijderde een loszittende steen en zette de stofzuigerslang erin om het gruis weg te zuigen. Binnen enkele seconden zoog hij een muntschat op… 254 zilveren en 15 koperen munten uit de zeventiende eeuw bleken in de muur te zijn verstopt in een linnen zakje.

De schat werd gemeld bij de Rijksmunt en beschreven. Daarna bleef de vondst decennialang onopgemerkt. Tot 2022, toen de munten opnieuw werden bestudeerd en gefotografeerd door de archeologen van de gemeente Zutphen. Maar nu wilden we ook weten wie de schat kort na 1660 had verstopt, en waarom. Wat was het geldbedrag toen waard? En waarom is de schat nooit meer opgehaald? Op al deze vragen geeft de nieuwste aflevering van de serie Zutphense Archeologische Publicaties (158) antwoord. Uit het onderzoek blijkt dat de schatvondst een representatief beeld geeft van de muntcirculatie van ‘gewoon’ geld in het midden van de zeventiende eeuw in een vestingstad als Zutphen. Alle munten zijn afgebeeld en beschreven.

Fascinerend verhaal
Het eerste exemplaar overhandigde archeoloog en een van de samenstellers van het boek, Michel Groothedde, aan wethouder Sjoerd Wannet, die er direct nieuwsgierig in bladerde: “Een fascinerend verhaal; het is natuurlijk de droom van elk kind om een echte schat te vinden. En een inwoner van Zutphen vond daadwerkelijk zo’n schat. Een ook nog eentje die veel vragen opriep. Onze archeologen hebben zich er grondig in verdiept en zijn nu met antwoorden gekomen. De ontdekking van de muntschat en zeker nu de publicatie met de uitkomsten van het onderzoek dragen bij aan onze kennis en begrip van het verleden. Om precies te zijn: het leven in de zeventiende eeuw in onze stad. Zo wordt er weer een stukje van het verhaal van Zutphen ingevuld.”

Zutphense Archeologische Publicaties 158, Een schat op zolder, De 17e-eeuwse muntvondst in Laarstraat 83 te Zutphen is samengesteld door de Zutphense archeologen Michel Groothedde, Bert Fermin en Diederijk Rijs. Nu te koop bij de boekhandels in Zutphen voor 6,95 euro.

Ook net nieuw verschenen:
Zutphense Archeologische Publicaties 155, De nieuwe Deventerweg, Opgraving en archeologische begeleiding van de herinrichting van de Deventerweg in Zutphen, Bert Fermin, Jos van Dalfsen, Diederik Rijks en Arjan den Braven.

Zutphense Archeologische Publicaties 156, 12.000 Jaar geschiedenis op het Lunette-eiland. Archeologisch onderzoek op het voormalige Jeugdgevangenisterrein in Zutphen, Bert Fermin, Hans Peeters, Pir Hoebe en Annemieke Verbaas.