Een nieuw leven voor verdwenen Achterhoekse bossen?

Nog maar een paar eeuwen terug was het kaal in Nederland. Ook in de Achterhoek was er wel veel heide en moeras, maar weinig bos. Nu zijn er plannen voor de aanplant van veel nieuwe bomen, aldus het Klimaatakkoord. Maar waar doe je dat dan? De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zet in op plekken waar vroeger ook bos stond. Zo kunnen verdwenen bossen weer ‘tot leven’ worden gebracht. Er komt dan nieuw bos met oude wortels.

Maar waar waren die vroegere bossen dan? En wat voor bossen waren het? Moeten dezelfde soort bomen weer terug komen, gezien de klimaatverandering? Hadden die oude bossen  ook een naam? Daar is onlangs voor heel Nederland onderzoek naar gedaan. Voor de Achterhoek is het beeld inmiddels al behoorlijk gedetailleerd. Dr. Bert Groenewoudt weet er alles van. Hij is senior onderzoeker landschapsarcheologie van de RCE.

IVN organiseert hierover op 28 maart een avond. Iedereen uit de regio Noord-Midden-Achterhoek die er meer over wil weten is van harte welkom. Voor niet-leden is de toegangsprijs 5 euro incl. koffie, leden krijgen korting. De lezing begint om 19.30 uur in het Stadhuus, Markt 3 in Lochem. Info bij de voorzitter van IVN Ineke Rood 06 12308457 inekerood1@gmail.com.