Sprankelende Oosterse muziek door jonge vluchtelingen

Wereldlokaal Zutphen/Warnsveld presenteert op zondag 11 december sprankelende oosterse muziek in Theater ‘t Nut in Warnsveld. Levende Arabische en Turkse muziek van vroeger en nu, gespeeld door vluchtelingen uit Syrië: Jawa Manla (zang en ud), Shaza Manla (qanun) en Modar Salama (percussie). Deze jonge begaafde muzikanten hebben, na hun aankomst in Nederland, hun conservatoriumopleiding voltooid en behoren thans tot de beste vertolkers van Arabische en Turkse klassieke en volksmuziek in Nederland. Ook spelen ze eigen composities.

De zussen Shaza (16) en Jawa (24) vluchtten in 2015 naar Nederland, werden ontdekt in AZC Alkmaar en speelden reeds op 1 januari 2016 mee in het Nieuwsjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble. Een jaar later weer, nu met een compositie van Shaza. Inmiddels traden de zusjes meer dan 30 keer op met het NBE. Ook waren ze te zien in het TV-programma Vrije Geluiden en op diverse festivals en concerten, zoals in het World Blend Café, het Grachtenfestival, Haarlemmer Houtfestival, Incubate, Women Unlimited, in Rasa en in Splendor. Jawa vervolgt inmiddels haar studie musicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

De zussen worden begeleid door de zeer ervaren Syrische percussionist Modar Salama. Het Trio speelt hoofdzakelijk klassieke en moderne Arabische muziek. Zowel trage klaagliederen, als vrolijke en verdrietige liederen over de liefde, maar ook feestelijke dansmuziek. Daarnaast wagen ze zich op het pad van cross-overs met westerse invloeden.

Meer info: www.wereldmuziek.nl