Lezing “Honingbijen, een natuurlijke en minder natuurlijke historie”

Marke Gorsselse Heide organiseert op woensdag 19 oktober een lezing door prof. dr.  Jacques van Alphen over de evolutie en het gedrag van de honingbij. Is de honingbij een bedreiging voor de solitaire bij (op de heide)?

Emeritus-hoogleraar Jacques van Alphen schreef een boek over de evolutie, de ecologie en het gedrag van honingbijen. Dat gedrag is van zichzelf al heel interessant, maar hij zet ook de manier waarop de honingbijenvolken gehouden en geteeld worden in een nieuw licht. De honingbij is een actueel onderwerp als het gaat om het beheer van de heide. Er bestaan zorgen over de mate waarin honingbijen concurreren met wilde bestuivers, zoals solitaire bijen en zweefvliegen. Er is zelfs een richtlijn opgesteld voor het (niet) plaatsen van honingbijenkasten op heideterreinen. Ook op dat onderwerp zal de spreker ingaan.

Jacques van Alphen is werkzaam geweest als hoogleraar dierenecologie bij het Instituut Biologie Leiden (IBL) en aan de Université de Rennes in Frankrijk en is als emeritus-hoogleraar verbonden aan het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit.

In het voorprogramma wordt een  korte film vertoond over het Patrijzenproject in de Achterhoek. De film laat zien hoe door het aanleggen van kruiden- en fauna rijke akkertjes gewerkt wordt aan het terugbrengen van de Patrijs in onze regio.

Marke Gorsselse Heide hoopt u op 19 oktober in de NH-kerk in Gorssel te verwelkomen. De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Aanmelden voor deze avond is niet verplicht, maar voor de catering is het wel fijn als zij weten op hoeveel mensen ze moeten rekenen. U kunt zich daarom aanmelden bij info@markegorsselseheide.nl.

Locatie: NH-kerk Hoofdstraat 27, Gorssel