Graaf met de archeologen rond de Spanjaardspoort op 15 oktober

Zutphen – Als op zaterdag 15 oktober de Zutphense archeologen gaan graven bij de Spanjaardspoort in het Vogelpark mag iedereen komen helpen. Dit is de plek waar in 1572 de Spanjaarden onder leiding van Don Frederik de stad aanvielen.

Het eerste deel van de grond wordt vooraf machinaal afgegraven, daarna mag iedereen de handen uit de mouwen steken voor het fijnere werk. “Echt uniek”, weet archeoloog Jos van Dalfsen van de gemeente Zutphen. “Nu mag je dus graven en borstelen op een restant muur die wel 2.5 meter breed is. Er zijn maar weinig plekken in Zutphen waar het überhaupt kan. Waarbij je ook interessante dingen vindt en ja, zo’n muur is gewoon fantastisch. Het is ook voor iedereen herkenbaar.”

Gat van de aanval?
“We weten wat we opgraven. Het is deels al in beeld geweest”, vertelt Van Dalfsen. “Het archeologische team heeft 22 jaar geleden de opgraving onderzocht en gedocumenteerd. Onze klus nu is om te kijken wat de kwaliteit van het muurwerk is. Is dat in de afgelopen twintig jaar achteruit gegaan of is dat hetzelfde gebleven? Dat is monitoren van wat we doen met een archeologisch object in de bodem. Daarnaast zijn er gewoon veel vragen bij gekomen.” Misschien kan zelfs wel het gat van de aanval van Don Frederik worden opgezocht.

Wethouder erfgoed Sjoerd Wannet verheugt zich op de dag: “We willen ons erfgoed zo toegankelijk mogelijk maken. Deze dag helpt ons om ook archeologie tastbaar en voelbaar te maken. Het is toch heel bijzonder om in de grond te graven die zo belangrijk is geweest in de geschiedenis van onze stad.”  

ArcheoHotspot, workshops, tentoonstelling, lezingen
Rondom de opgraving zijn meer archeologie-activiteiten zoals de ArcheoHotspot (vanaf 13 uur), workshops archeologie en in het Baudartius zijn vanaf 10 uur elk uur lezingen: “Wat is archeologie, wat doe je, hoe werk je?” door archeoloog Jos van Dalfsen, “Bouwhistorische lezing over de Nieuwstadspoort” door bouwhistoricus Constant Willems en “1572, Geboorte van Nederland in de Achterhoek” door stadsarcheoloog Michel Groothedde. Bij de opgraving is ook een outdoor-expositie te zien over de Geboorte van Nederland in de Achterhoek.

Doe mee
Kom dus op zaterdag 15 oktober tussen 10 en 16 uur naar het Vogelpark (ingang tussen Isendoornstraat 1 en 3) en het Baudartius. Deelname is gratis.

Deze dag wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Zutphen en het Erfgoedcentrum Zutphen (waaronder Team Archeologie), in samenwerking met onder andere het Baudartius College en diverse sponsors.