Het is bijna zover! WK Volleybal Vrouwen 2022 van start in Gelderland

Het Wereldkampioenschap Volleybal Vrouwen 2022 gaat vandaag van start in Gelderland. Het WK Volleybal is één van de grootste internationale sporttoernooien ooit in Nederland gehouden. De wedstrijden worden gespeeld in Arnhem, Apeldoorn en Rotterdam. Alle 24 landenteams zijn gehuisvest in Gelderse steden. Aftrap van het WK is de teampresentatie vanavond op het Marktplein in Apeldoorn. ‘Samen met onze gemeenten verwelkomen we de wereld hier in Gelderland. Hartstikke mooi.’ aldus sportgedeputeerde Jan Markink.

Meer dan topsport: een Gelders feest
Oldebroek is gastgemeente van Thailand, China van Ede en de Achterhoek is gastgemeente van Turkije, Servië, Colombia en Kazachstan. Doordat de landenteams door heel Gelderland heen gehuisvest zijn, wordt het WK door de hele provincie heen gevierd. ‘Dat was ook het doel.’ vertelt Jan Markink. ‘We wilden het voor dorpen en steden mogelijk maken om een mondiaal evenement naar zich toe te halen en mee te vieren. Als ik dan zie wat er overal is gedaan en gebeurt, vind ik dat prachtig: beachvolleybaltoernooien, clinics op basisscholen, G volleybaltoernooi en jeugdsporters die dineren met hun gastteam.’

In Gelderland zijn in aanloop en tijdens het WK Volleybal ruim 400 evenementen activiteiten georganiseerd. ‘Ik ga er echt niet vanuit dat elke Gelderlander meedoet.’ Zegt Markink. ‘Maar waar je ook woont in de provincie, je kan meevieren. Bij jou in de buurt of in Apeldoorn en Arnhem.’

De start: teampresentatie in Apeldoorn
De afgelopen dagen arriveerden de verschillende landenteams in Gelderland en maakten kennis met hun gastgemeenten. Vandaag om 18.30 gaat het Wereldkampioenschap Volleybal Vrouwen 2022 officieel van start met de teampresentatie op het Marktplein in Apeldoorn.

Komende week is het Gelredome in Arnhem het strijdtoneel van het WK Volleybal Vrouwen. Van 23 september t/m 2 oktober wordt hier de poulefase gespeeld. De tweede ronde is in Rotterdam Ahoy en Polen. Daarna verhuist het evenement vanaf de kwartfinales naar het Omnisport in Apeldoorn, waar ook de finale zal plaatsvinden op 15 oktober.

Lekker eten in het Gelre Food Plaza
Tijdens het WK Volleybal is er ook aandacht voor gezond en duurzaam eten. Bezoekers van het Gelredome kunnen, naast de reguliere eetstands, ook terecht in het Gelre Food Plaza. Daar bieden foodtrucks en restaurants bijzondere hapjes en maaltijden aan. Markink: “Sport en gezonde voeding gaan goed samen. Het WK leek ons, samen met de organisatie, daarom een mooie plek om bezoekers te inspireren met duurzaam, gezond en natuurlijk ook lekker eten.” Daarnaast is de Plaza een plek om te laten zien wat Nederland te bieden heeft op het gebied van technologie en innovatie in eten.

Samen juichen voor het Nederlands team
De provincie Gelderland is één van de initiatiefnemers van het WK Volleybal. ‘We willen hiermee bijdragen aan een mooi Gelders feest waar iedereen aan mee kan doen en waar we ook nog eens wat aan hebben.’ legt Markink uit ‘We heten de komende weken duizenden volleybalfans welkom in onze mooie provincie en laten internationaal zien wat we in huis hebben in Gelderland en Nederland. En misschien dragen we ook een beetje bij aan saamhorigheid door een prachtige gezamenlijke herinnering: samen juichen voor het Nederlands team.’