Open Monumentenweekend Zutphen, Van de eerste boekdrukkers tot Koning Kapla 2022

Erfgoedcentrum Zutphen heeft een vol programma tijdens het Open Monumentenweekend. Breng dus zaterdag 10 en zondag 11 september ook een bezoek aan de locaties Musea Zutphen en Regionaal Archief Zutphen. De toegang en deelname aan de activiteiten is gratis.

Bouw zelf een monument
Op zaterdag 10 en zondag 11 september kunnen kinderen in de Musea Zutphen (’s Gravenhof 4) zelf aan de slag om hun eigen ‘monument’ te maken: iedereen kan zijn eigen droompaleis bouwen met Kapla en meedingen naar de titel Koning Kapla 2022!

ArcheoHotspot
Op zondag 11 september is bij het museum de ArcheoHotspot aanwezig! Binnen de archeologie zijn er namelijk ook monumenten: archeologische monumenten. Dit zijn plekken waar vaak bijzondere archeologische vondsten zijn gedaan, die belangrijk zijn voor onze geschiedenis. Deze vondsten worden door archeologen gedocumenteerd: waar is het gevonden, wat is het, waar is het van gemaakt en hoe oud is het? Bijzondere vondsten worden ook nagetekend. Wil je leren (en zelf proberen) hoe dat gebeurt? Kom dan langs de ArcheoHotspot op 11 september.

Vestingstad
Museum Henriette Polak en Stedelijk Museum Zutphen zijn beide gratis toegankelijk dit weekend. Naast de vaste collecties zijn de tentoonstellingen “Connections” met fotowerk van Wim Bannink en – dit weekend voor het eerst – “Als stadsmuren konden spreken… Duizend jaar vestingstad Zutphen” te zien.

Eerste boekdrukken
Bij het Regionaal Archief Zutphen is speciaal voor dit weekend ook een tentoonstelling ingericht: in het middeleeuwse gasthuis aan Spiegelstraat 13 zijn de allereerste boekdrukken van Zutphen tentoongesteld van boekdrukkers Thiman Petersz. Os van Breda én Andries Jansz. van Aelst. Thiman drukte in 1518 het kleine stichtelijke boekje “Costelike scat der geesteliker rijckdoem”. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog drukte Andries tussen 1606 en 1630 vooral veel werken over krijgskunst met prachtige kopergravures. Al deze boeken werden met de hand gedrukt: een enorm karwei!

Uitgekeken bij deze tentoonstelling? Volg dan de rondleiding om te zien hoe deze boeken en veel andere archiefstukken in het archiefdepot onder de beste klimatologische omstandigheden worden bewaard.

Wie nog meer wil weten over de eerste boekdrukken: dit weekend verschijnt ook de Zutphense Erfgoedpublicatie “Dit is geprint toe Zutphen” over de eerste Zutphense boekdrukkers in de 16de en 17de eeuw. Geschreven door Marjolein Koudstaal en Mirjam van Velzen. De auteurs zijn ook beiden aanwezig in het weekend.

De Musea Zutphen zijn op 10 en 11 september open van 11.00 tot 17.00 uur, het Regionaal Archief Zutphen van 12.00 tot 17.00 uur.