Britse piloot William S.R. Hurrell krijgt laatste rustplaats

Foto: Pixabay

Drie jaar na de berging van de jachtbommenwerper uit WOII in Eefde (gemeente Lochem), krijgt Flight Sergeant William Robert Stephen Hurrell zijn laatste eervolle rustplaats. Op donderdag 29 september wordt hij begraven op de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Jonkerbos in Nijmegen.

Nabestaanden van de Engelse piloot komen uit Australië over om de begrafenis bij te wonen. Zij komen op uitnodiging van het Britse Ministerie van Defensie. Het ministerie heeft ook lokale betrokkenen en omwonenden uitgenodigd om bij de plechtigheid aanwezig te zijn.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Alle militaire herbegrafenissen in heel Europa zijn vanwege corona uitgesteld. Ook was het belangrijk dat de nabestaanden de reis kunnen maken. Ik ben blij en dankbaar dat wij na deze lange periode Flight Sergeant William Hurrell deze laatste eer kunnen bewijzen. Samen met zijn familie en betrokken mensen uit onze gemeenschap”.  

Operatie Market Garden
Op een grasland tussen Scheuterdijk en Lindeboomweg in Eefde stortte op 26 september 1944 een jachtbommenwerper neer van het type Hawker Typhoon MN582 van het 175e Squadron van de Britse Royal Air Force. Dit was in de nadagen van operatie Market Garden. In november 2019 startte de berging van dit jachtvliegtuig. Met de berging zijn de stoffelijke resten van de piloot gevonden.

De opgraving maakt deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken.