Een heel weekend feestelijk fietsen in de natuur

Lochem – De natuur in en rond Lochem is prachtig. En dat viert natuurorganisatie IVN NMA tijdens het internationale festival Fête de la Nature (3 en 4 september 2022). Met twee fietsroutes wordt de rijkdom aan soorten planten en dieren verkend. Eén tocht gaat langs fraaie tuinen in Lochem. De andere route slingert door het afwisselende Achterhoekse landschap. Thema: Leve de Biodiversiteit!

Gluren bij (bio)diverse buren
Altijd al een kijkje willen nemen in andermans tuin? Op zaterdag 3 september nemen IVN-gidsen de deelnemers mee naar fraaie en verrassende locaties in Lochem. Een unieke kans om inspiratie op te doen voor de eigen omgeving. De tocht gaat niet alleen langs prachtige bloementuinen, maar de deelnemers zijn ook van harte welkom in een kruidentuin en een moestuin. Gewoon een paar tegels wippen en er ontstaat al genoeg ruimte voor een mini stadstuin of een groene gevel.

Hoe duurzaam om te gaan met water en energie? Wat is de beste manier om een paradijs voor insecten te maken? Allemaal onderwerpen die tijdens de route voorbijkomen.

De tocht start in de IVN Natuurtuin in Lochem, hoek Heggerank/Albert Hahnweg. Aanvang: 10.15 uur. Bij grote belangstelling vertrekt een tweede groep om 10.45 uur. Duur: 2,5 tot 3 uur. Vooraf aanmelden niet verplicht, wel gewenst. Aanmelden en meer informatie, mail naar: johanna1707lo@gmail.com

25 Kilometer biodiversiteit
Nieuwsgierig naar de soortenrijkdom in het Lochemse landschap? Zondag 4 september wordt de natuur ten noorden van de stad verkend. Op landgoederen, boerenerven en in bermen en beken wordt al veel gedaan om de biodiversiteit te versterken. Mooie initiatieven en ontzettend belangrijk, want de natuur is onmisbaar.

Om een paar hoogtepunten te noemen. Op Landgoed Ampsen gaat de route langs locaties met nieuwe natuur, heidevelden en kruidenrijke bermen. Dan volgt een bezoek aan Erve Vennekotte, een duurzaam klein boerenerf met varkens, schapen en een pluktuin. In Groot Dochteren fietsen de deelnemers langs de nieuwe locatie van Burgerboerderij De Patrijs. En nog veel meer!

De tocht start om 11 uur bij Natuurreservaat Marke Stijgoord, Goorseweg 4. Inloop vanaf 10.30 uur, voor wie graag meer wil horen over Stijgoord. Duur: ongeveer 3 tot 3,5 uur. Vooraf aanmelden niet verplicht, wel gewenst. Aanmelden en meer informatie, mail naar: homme@planet.nl

Na afloop limonade uit de IVN Natuurtuin
Beide tochten eindigen in de IVN-Natuurtuin. Daar krijgen de fietsers een glas limonade gemaakt met ingrediënten afkomstig uit de Natuurtuin. De IVN stand biedt informatie en tips over hoe iedereen de biodiversiteit zelf een handje kan helpen. Halverwege beide tochten is er een pauze met koffie en thee. Graag zelf lunch meenemen. En voor de veiligheid ook een fluoriserend hesje. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage van harte welkom.

Kijk op de site van IVN Noord-Midden Achterhoek voor nog meer activiteiten en informatie: https://www.ivn.nl/afdeling/noord-midden-achterhoek