Gemeente Zutphen gaat relatiespreekuur aanbieden

Steeds meer kinderen krijgen te maken met een scheiding van hun ouders. In onze gemeente heeft zo’n 15% van de kinderen onder de 12 een scheiding meegemaakt. Boven de 12 gaat het zelfs om 1 op de 4 jongeren. Hierdoor krijgt bijna elk kind te maken met emotionele problemen. Bij zo’n 20% houden de problemen langer dan 2 jaar aan. De gemeente Zutphen wil de emotionele problemen bij kinderen voor zijn en daarom aan het begin van de relatieproblemen hulp bieden in de vorm van een relatiespreekuur.

Na de zomer starten de eerste relatiespreekuren
Het relatiespreekuur is zowel voor ouders met relatieproblemen als voor gezinnen waar de ouders al jaren uit elkaar zijn, maar er toch spanningen blijven. Of wanneer het ouderschap na een scheiding opnieuw vormgegeven moet worden. Inwoners kunnen hier dus terecht met vragen over relatie én scheiding. Tijdens het spreekuur krijgen zij advies waar zij terecht kunnen voor hulp. Doordat we zorgen voor vroegtijdige signalering van problemen bij kinderen en snel door kunnen verwijzen naar de juiste organisaties willen we zwaardere zorg voorkomen. Na de zomer starten de eerste relatiespreekuren.

Wethouder Jasper Bloem: “Vaak worden kinderen bij complexe scheidingen vergeten. De emotionele problemen zijn voor deze kinderen dan groot. We zetten in Zutphen in op preventie door met elkaar tijdig aan de bel te trekken als het niet lekker loopt. In dit spreekuur verwijzen we de ouders door naar een passende aanbod voor jong en oud. Zo bieden we ook hulp aan in groepsverband. Door in groepsverband met de scheiding bezig te zijn, wordt er over de situatie gepraat en kun je leren van elkaar!”

Voor ouders en kinderen een passend aanbod
Het relatiespreekuur organiseren we samen met onze partners. Het spreekuur wordt geleid door onafhankelijke en deskundige professionals. In dit spreekuur verwijzen we de ouders door naar een passende (groeps)training. Zo willen we trainingen voor kinderen aanbieden, zoals de KIES-, Dappere Dino’s- en Stoere Schildpadden trainingen. Ook werken we samen met het online buddyprogramma Villa Pinedo. Ouders kunnen bijvoorbeeld meedoen aan het Maatjesprogramma. Alle informatie hierover wordt in de spreekuren besproken.

Na de zomer gaan de eerste spreekuren van start. Bron: Gemeente Zutphen