Vriendenprijs 2022 postuum voor Edith Meijering

Edith Meijering krijgt postuum de Vriendenprijs 2022 uitgereikt. Haar zus Trudy Meijering (links) neemt het beeld in ontvangst van juryvoorzitter Helga van den Enk. (foto Musea Zutphen)

De Zutphense kunstenares Edith Meijering kreeg woensdag (18 mei) postuum de Vriendenprijs 2022 toegekend. Deze tweejaarlijkse prijs is een initiatief van de Vrienden van de Musea Zutphen. Daarmee willen de Vrienden een persoon of organisatie eren die kunst en cultuur in Zutphen een duidelijk aantoonbare stimulans heeft gegeven en die een verbinding heeft met zowel de stad als met de Musea Zutphen.

Edith Meijering overleed begin dit jaar. “Haar leven was kunst”, vatte museumdirecteur Tiana Wilhelm samen. “En Edith was op zoek naar erkenning als kunstenaar. Het is navrant dat ze juist op het moment dat ze steeds meer succes en erkenning kreeg is overleden.”

Gelaagdheid
Edith had de wens, bijvoorbeeld voor haar zestigste verjaardag, een solotentoonstelling in Museum Henriette Polak te krijgen. De Musea Zutphen en Edith Meijering hadden een jarenlange band. Vroege zelfportretten van haar zijn opgenomen in de collectie van het museum en door de jaren heen is in verschillende tentoonstellingen aandacht besteed aan haar ontwikkeling als kunstenaar, maar van een solotentoonstelling was het nog niet gekomen. “Gelukkig hebben we die mogelijkheid kunnen creëren; volgend jaar zomer”, beloofde Wilhelm. Een goede gelegenheid om het publiek de kans te geven zelf een mening te vormen over haar werk. “Edith was een vat vol tegenstrijdigheden –  haar werk confronteert en ontroert. Er zit een gelaagdheid in haar werk, die je een spiegel voorhoudt: wat je denkt te zien ben je ook gedeeltelijk zelf.”

“Blij en verdrietig”
De stichting Vrienden van de Musea Zutphen reiken de Vriendenprijs sinds 2010 tweejaarlijks uit. De jury was unaniem van mening dat die dit jaar naar Edith Meijering gaat. “Het voelde niet goed dat Edith nog moest strijden voor die prijs”, vertelde juryvoorzitter Helga van den Enk. Ze reikte de prijs uit aan Ediths zus Trudy. De prijs is het beeld De Kunstkijker van de Zutphense kunstenares Annewietske Stavast. “Ik ben heel blij en tegelijkertijd ook heel verdrietig”, sprak Trudy. “Het beeld heet De Kunstkijker en Edith heeft mij leren kijken naar kunst. Ze was stellig en vastberaden, maar ook kwetsbaar, mijn kleine zusje. Wat zou ze hier blij mee geweest.”