Paasweer varieert sterkt door wisselende datum en doordat het lente is

Dat het weer met Pasen zo sterk varieert van jaar op jaar heeft twee belangrijke redenen. Allereerst vieren we Pasen telkens op een andere datum: op zijn vroegst 22 maart en op zijn laatst 25 april. Dat maakt nogal verschil voor hoe warm het kan worden. De tweede reden is dat de lente het seizoen bij uitstek is met grote temperatuurswisselingen. De datum waarop Pasen wordt gevierd hangt af van de maanfasen. De eerste zondag na de eerste volle maan in de lente is het namelijk Pasen. Zaterdag 16 april is het volle maan; de eerste van de lente. In dit geval is het duidelijk dat het daarmee op zondag 17 en maandag 18 april Pasen is. Wat dat betreft valt Pasen dit jaar vrij laat. De kans op vrij koud weer is eind maart een stuk groter dan eind april. In de laatste week van maart wordt het ’s middags in het midden van het land normaal gesproken een graad of 11, terwijl de normale maximumtemperatuur eind april ruim 16 graden bedraagt!

Lente staat bekend om grote temperatuurswisselingen
Toch zegt de datum niet alles. Een tweede reden waarom het weer met Pasen van jaar tot jaar sterk kan variëren is het wisselvallige karakter van de lente. Soms ervaren we in de lente nog een laatste stuiptrekking van de winter, terwijl de zomer zich ook al kan laten zien. Wat betreft de neerslag verloopt april gemiddeld genomen beduidend droger dan de laatste week van maart en ook schijnt de zon vaker. Doordat Pasen dit jaar op 17 en 18 april valt, en dus midden in de periode waarin Pasen kan vallen, is gemiddeld paasweer het meest waarschijnlijk.

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, meteoroloog, woordvoerder en manager Content & Weeronline.