Workshop Eieren beschilderen

Foto: Lieneke Tanis

RUURLO – Op zaterdag 19 maart van 10.00 – 12.30 uur geeft docente Anneke Bouwmeester een workshop Eieren beschilderen bij KunstKring Ruurlo.

De workshop wordt gegeven in de atelierruimte in het Kulturhus aan de Nieuwe Weg.

Eeuwenoude traditie rond Pasen
Tijdens Pasen viert men dat Jezus is opgestaan uit de dood, dus eigenlijk ‘nieuw leven’. Een ei staat daar heel mooi symbool voor. Bovendien werden erin de vastentijd vóór Pasen geen eieren gegeten. Die vastentijd eindigt met Pasen en dan werden er juist extra veel eieren gegeten. De oude, overgebleven eieren werden niet meer opgegeten, maar versierd.  De eerste christenen kleurden hun paaseieren rood om zo het bloed van Jezus uit te beelden.

In de middeleeuwen werden eieren ook van binnen gevuld met kleurstof. Hierbij werd eerst de binnenkant leeg gemaakt, om daar een roerei van te maken met verschillende natuurlijke kleurstoffen. Zo werden de eieren rood/paarsig gemaakt door gebruik te maken van het sap van een rode kool of bieten. Met spinazie kreeg het een groene kleur en met uienschillen een gele kleur. Vervolgens werd het weer terug in het ei gedaan en hadden ze dus een ei gecreëerd waarbij de inhoud gekleurd was.

Dat we paaseieren schilderen en zo creatief mogelijk beschilderen en versieren, is vermoedelijk pas in de 19de-eeuw ontstaan. Eieren beschilderen is namelijk een heel huiselijk gebeuren, dat goed past bij de 19de-eeuwse gezinsromantiek.

Anneke Bouwmeester
Anneke ( natuurtalent) heeft een schriftelijke tekencursus gevolgd bij de Academie in Groningen. Ze kan ook prachtig schilderen met olieverf, acryl en aquarel. De natuur is een grote inspiratiebron, maar ze heeft ook stillevens en zelfs iconen geschilderd. Ruim twintig jaar gaf ze cursussen bij KunstKring Ruurlo. Naast het schilderen op doek heeft zij ook een passie ontwikkeld voor het beschilderen van eieren. Ze werkt daarbij vooral met eende- en ganze eieren..

Prepareren
Eieren prepareren is een zeer uitgebreid proces waarbij de eieren eerst uitgeboord worden met een dremel, daarna schoongespoeld met een ontsmettingsmiddel en een paar keer nagespoeld met water. Tenslotte worden de eieren minimaal een jaar te drogen gelegd om de schaal te harden. Dan worden de eieren opgeschuurd en evt. voorbehandeld met gesso. Anneke doet dit altijd zelf

Workshop
Het beschilderen van de eierengebeurt met fijne penselen en acrylverf, voor het hele fijne werk wordt ook wel pen en inkt gebruikt. Tenslotte wordt het kunstwerkje afgelakt. Voor deze workshop hoeft men niets mee te brengen, een eigen voorbeeld kan natuurlijk altijd. Voor de eieren, verf, penselen en voorbeelden wordt gezorgd.Aanmelden voor deze unieke en creatieve voorbereiding op de Pasen kan nog, er geldt een maximum van zeven cursisten.