IVN organiseert cursus Weer en Klimaat

Foto: Droogte in de Achterhoek (IVN NMA)

Natuurorganisatie IVN organiseert binnenkort een cursus ‘Weer en klimaat’. Deze cursus bestaat uit drie bijeenkomsten die alle in of in de buurt van Lochem plaats vinden.  Precieze locaties worden na aanmelding bekend gemaakt.

In de eerste bijeenkomst wordt gekeken naar de betekenis van weer en klimaat. Welke factoren bepalen ‘het weer’ en waar komt de informatie vandaan? Wanneer noemen we het weer ‘normaal voor de tijd van het jaar’ en wanneer ‘extreem’ of een teken van klimaatverandering? Krijgen we veel tropische nachten in de Achterhoek en blijft sneeuw in Griekenland een zeldzaamheid?

Om betere weersverwachtingen op te kunnen stellen verzamelt het KNMI ook gegevens van weeramateurs met automatische weerstations. De deelnemers gaan er een bezoeken en kijken of ze aan de hand van de wind en de wolken kunnen zien wat voor weer het is of wordt.

Is extreem weer het gevolg van klimaatverandering of gewoon toeval? Als het in de zomer hard plenst of ’s nachts heel warm blijft, wat doe je dan tegen natte voeten en slapeloze nachten, of geniet je juist van zo’n zwoele zomeravond? De klimaatverandering kunnen we niet tegen houden, maar wij kunnen ons er wel op voorbereiden. Het ‘hoe’ komt aan de orde in de derde bijeenkomst van deze cursus over Weer en Klimaat.

De cursus bestaat uit een inleiding op 15 maart 2022, een excursie naar de meetopstelling van een weeramateur (19 maart 2022), en op 26 maart 2022 een excursie met inleiding over mogelijkheden om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Iedereen is welkom. Warme kleding tijdens de excursies wordt aanbevolen.

De kosten zijn € 12,– leden / € 15,- niet-leden. Opgeven en informatie via cursus.ivnnma@gmail.com. Aanmelden graag voor 1 maart 2020.