Nieuw Doe-orgel voor de Achterhoek

Foto; Nico Broertjes “Doe-orgel in actie bij schoolklas Doesburg”

Lochem – Er is nu een Doe-orgel in de Achterhoek voor erfgoedlessen aan basisschoolleerlingen. Dit  orgeltje wordt tijdens een excursie door de klas zelf gebouwd naast een bezoek aan het grote orgel in kerken in onder meer Lochem, Zutphen en Doesburg.
Het Doe-orgel wordt feestelijk gepresenteerd op 1 november a.s. in de Walburgiskerk, Zutphen.

Een breed provinciaal orgel- en erfgoedsamenwerkingsverband heeft de aanschaf van een Doe-orgel weten te realiseren. Dit komt te staan in de Walburgiskerk te Zutphen en vanaf daar reist het naar orgels in de Achterhoek waar schoolklassen meer leren door ter plekke zelf een bespeelbaar orgel te bouwen.

Erfgoed
Kerkorgels zijn ons nationale erfgoed en vaak al honderden jaren oud. De beproefde techniek erachter komt door het Doe-orgel dichtbij het kind en vormt de schakel tussen geschiedenis, muziek en techniek.

Erfgoedlessen ‘Reizen in de tijd’
De lessen die gegeven worden door de lokale orgel- en erfgoedorganisaties zijn opgenomen in de leerlijn Reizen in de Tijd van Erfgoed Gelderland. Door de schooljaren heen maken de leerlingen meerdere reizen door de tijd in hun directe omgeving met speciaal gemaakt lesmateriaal. Muzehof is projectleider van deze erfgoedleerlijn in de regio Zutphen-Lochem.

De leerlijn is volop in ontwikkeling. Er worden dus steeds meer lokale bezoeklessen toegevoegd. Het bouwen van het Doe-orgel naast een bezoek van de klas aan het grote orgel is een van die lessen.
Meer info over Reizen in de tijd: https://www.muzehof.nl/cultuur-en-school/educatieprojecten/erfgoed-reizen-in-de-tijd

Inmiddels is het Doe-orgel al ingezet voor een educatief orgel-project voor de Doesburgse basisscholen waaraan ca. 250 leerlingen deelnemen.

De aanschaf van het Doe-orgel is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Oude Gelderse Kerken en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Gegevens Doe-orgel presentatie:
1 november a.s. 16.00 – 17.00 uur.Walburgiskerk
’s Gravenhof, 7201DN Zutphen

Betrokken partijen
Onderstaande organisaties hebben samen de aanschaf van het Doe-orgel gedaan:
Stichting Oude Gelderse Kerken, Walburgiskerk Zutphen, Gudula Kerk Lochem, Stichting Monumentaal Walcker-orgel Doesburg, Stichting Henrick Baderorgel Zutphen, Muzehof Cultuur en School Zutphen-Lochem, Boogiewoogie Cultuur en School Winterswijk en Erfgoed Gelderland.