De Gelderse kunstgeschiedenis in vijftig sleutelwerken

Collage sleutelwerken v.l.n.r.: Zelfportret, Johannes van Swinderen. Blauwe Golven, Peter Struycken. Dorpskerk, Piet Mondriaan.

Het zelfportret van Johannes van Swinderen, het schilderij ‘Dorpskerk’ van Piet Mondriaan en Peter Struyckens omgevingskunstwerk ‘Blauwe Golven’. Zomaar drie werken uit de selectie van het project Sleutelwerken van Gelderland. Vijftig kunstobjecten vertellen het verhaal van de Gelderse kunstgeschiedenis, nu te zien op www.collectiegelderland.nl/sleutelwerken. Tijdens het Erfgoedfestival in Nijmegen op zondag 3 oktober onthulden we 49 sleutelwerken. Het publiek kiest het vijftigste sleutelwerk.

Inventarisatie van kunstproductie
Erfgoed Gelderland is in opdracht van provincie Gelderland het afgelopen jaar op zoek gegaan naar de vijftig belangrijkste objecten uit de Gelderse kunstgeschiedenis door de eeuwen heen, van de middeleeuwen tot nu: de sleutelwerken. Dit zijn kunstobjecten die bepalend, invloedrijk of kenmerkend zijn voor de Gelderse kunstgeschiedenis. Niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook toegepaste kunst zoals textiel of glaswerk konden een Gelders sleutelwerk worden. Zo kwam een bijzondere selectie tot stand van uiteenlopende kunstuitingen, met onder meer portretten, kunstinstallaties, een preekstoel en een grafmonument.

Veelzijdige Gelderse kunstenaars
Gelderland heeft door de eeuwen heen bijzondere kunstenaars voorgebracht, aangetrokken en gehuisvest. Een deel hiervan drukten ook buiten de provincie hun stempel op de kunstwereld. Denk bijvoorbeeld aan de vroegmoderne beeldhouwer Johan Gregor van der Schardt of eigentijds modeontwerpster Iris van Herpen. Sleutelwerken van Gelderland brengt deze artistieke grootmeesters samen en vertelt hiermee het verhaal van de Gelderse kunstgeschiedenis. Peter Drenth, gedeputeerde cultuur en erfgoed: “Door kunstwerken samen te brengen die belangrijk zijn voor de kunstgeschiedenis van Gelderland leggen we nieuwe verbanden tussen het heden en verleden. Zo ontstaat een nieuw verhaal, over de kunstproductie in Gelderland. Hiermee hopen we te inspireren tot nieuwe verhalen, meer aandacht en kunstproducties in Gelderland.”

Online tentoonstelling op collectiegelderland.nl
De selectie sleutelwerken is te zien op collectiegelderland.nl/sleutelwerken. Hier zijn de kunstvoorwerpen van over de hele wereld samengebracht, geordend per periode en digitaal tentoongesteld. Een beschrijving verklaart op welke manier dit object bepalend, invloedrijk of kenmerkend was voor de Gelderse kunstgeschiedenis. Een deel van deze kunstwerken wordt in 3D weergegeven en is daardoor van alle kanten te bekijken door het publiek.

Wat wordt het vijftigste sleutelwerk?
De eerste 49 sleutelwerken zijn onthuld op het Erfgoedfestival op 3 oktober. Het vijftigste kunstwerk wordt met hulp van het publiek bepaald. Via het discussieplatform van de provincie kan iedereen een idee opperen. Uit de inzendingen wordt vervolgens het vijftigste sleutelwerk gekozen. Welk kunstwerk hoort nog thuis in deze selectie van sleutelwerken? Laat het weten via: cultuurenerfgoed.gelderland.nl/kunst/sleutelwerken