Opening erfgoedfestival in de Vereeniging

Tien artiesten Erfgoedfestival 2021 Fotografen: (boven v.l.n.r.): Danny Ellinger, Hans-Peter van Veldhoven, Inbal Abir, Pieter Kunnen, (onder v.l.n.r.): Katinka Polderman, Rico, Nick Helderman, Eastwave, Isabelle Renate la Poutré, Alexandra Polakova, Borbála Csiszar, Hannah Larkin.

Nijmegen – Op 3 oktober is de grote opening van het Erfgoedfestival (3 oktober t/m 31 oktober). Tien artiesten treden op in De Vereeniging in Nijmegen. Zij bezochten afgelopen zomer tien bijzondere Gelderse erfgoedlocaties en maakten op basis van hun verblijf iets nieuws. De opening van het Erfgoedfestival is de landelijke aftrap van de Maand van de Geschiedenis.

Harpist Remy van Kesteren ging het experiment aan bij Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Alleskunner Ellen ten Damme ontdekte de geschiedenis van de visserij in het Bottermuseum in Harderwijk. Cabaretière Katinka Polderman dook samen met neerlandicus Sophie Reinders in de bijzondere boekencollectie van Radboud Erfgoed in Nijmegen. Rico – bekend van Opgezwolle – bezocht het wonderlijke kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg en cabaretier Merijn Scholten (bekend van De Partizanen) liet zich inspireren bij CODA in Apeldoorn.

Het Erfgoedfestival biedt ook een podium aan jong talent. Zo bezocht het Jong Metropole het Erfgoedcentrum Zutphen. Vera Bon dook in de collectie van het Huis der Provincie in Arnhem en drie internationale studenten van ArtEZ gingen aan de slag met de historische kledingcollectie van Museum Smedekinck in Zelhem. Inbal Abir liet zich inspireren door het Anton Pieck Museum in Hattem en het hiphopcollectief Eastwave verliet de Achterhoek voor een bezoek aan het Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen.

Programma
Bovenstaande mix van artiesten verzamelt zich op 3 oktober in De Vereeniging, van 12.00 uur tot 14.30 uur (inloop vanaf 11.00 uur). De opening is voor publiek gratis bij te wonen: tickets reserveren kan via erfgoedfestival.nl/opening-erfgoedfestival-2021. Er wordt deze editie gevraagd om een coronatoegangsbewijs. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor meer informatie over de exacte gang van zaken, kijk op de website. De opening wordt tevens overdag live uitgezonden op Omroep Gelderland. In de avond bekijk je daar een samenvatting.

De Vereeniging
De opening van het Erfgoedfestival wordt georganiseerd in samenwerking met Concertgebouw De Vereeniging. Het concertgebouw werd voor het eerst in gebruik genomen in 1915 en is grotendeels gerenoveerd tussen 2014 en 2019. Het multifunctionele gebouw is sfeervol, stijlvol en verrassend uitgevoerd in Art Deco en Art Nouveau.De Concertzaal van De Vereeniging is wereldberoemd vanwege de fantastische akoestiek bij klassieke concerten. Nu het gebouw weer van alle gemakken is voorzien, is het een uitstekende locatie om de zevende editie van het Erfgoedfestival af te trappen.   

Erfgoedfestival Gelderland
Het Erfgoedfestival is in aanloop naar en gedurende de Maand van de Geschiedenis online te volgen op erfgoedfestival.nl en via de sociale-mediakanalen van het festival. Daarnaast zijn er in de maand oktober enkele live optredens van de verschillende artiesten, waar een beperkt aantal bezoekers bij aanwezig kan zijn. Het volledige programma is hier te vinden. Let op: deze lijst wordt nog aangevuld.

Het initiatief voor het Erfgoedfestival ligt bij Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 200 erfgoedorganisaties in de provincie. Dit is het zevende festival. Het Erfgoedfestival werkt samen met veel andere organisaties. De Provincie Gelderland speelt een belangrijke rol, niet alleen als sponsor, maar dit jaar ook als deelnemer. Meer informatie is te vinden op erfgoedfestival.nl.