Eerste Open Energiedag 11 september: kom kijken bij Zonnepark Armhoede

Bloemrijk grasland op Zonnepark Armhoede

Lochem – Dit jaar wordt voor het eerst de Open Energiedag georganiseerd: op 11 september kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Ook Zonnepark Armhoede in gemeente Lochem opent die zaterdag de deuren voor het publiek.

Nederland gaat de komende jaren steeds meer energie opwekken uit hernieuwbare bronnen, zoals met windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, warmtepompen of uit water. Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe dat werkt. Op tientallen locaties door heel Nederland zetten producenten de deuren open. Ook in Lochem kunnen bezoekers terecht, bij Zonnepark Armhoede. Meer informatie hierover is te vinden op Daarkrijgjeenergievan.nl.

Over Zonnepark Armhoede
Het zonnepark is door TPSolar gerealiseerd op Armhoede, een voormalige vuilstortplaats. Het is een heuse ‘afvalberg’, die ruim 25 meter boven het omringende landschap uitsteekt. De voormalige stortplaats zelf is circa 15 hectare groot, gelegen in het buitengebied op een kleine 2 kilometer van de stad Lochem.

Een vuilstort wordt vaak gezien als geschikte locatie voor een zonnepark, omdat er op deze manier “nuttig” gebruik wordt gemaakt van gronden die ooit een plek waren om afval kwijt te raken. Het zonnepark op Armhoede is een voorbeeld van slim omgaan met ruimte: duurzame energie opwekken op een voormalige vuilstort. Dit noemt men ook wel meervoudig ruimtegebruik.

Naast het opwekken van groene stroom voor zo’n 2.500 huishoudens is het zonnepark ook ingericht met een oog voor ‘groen’. Zo wordt op het zonnepark de leefruimte van wilde bijen en andere insecten vergroot door o.a. bijenhotels en grote stroken met bloemrijk grasland. Verder grazen er 100 schapen op het zonnepark.

Open Energiedag & Zonnepark Armhoede

  • Wanneer: Zaterdag 11 september
  • Tijd: 10:00 – 14:00 uur
  • Locatie: Zonnepark Armhoede
  • Adres: Hagendijk 1, 7241 NR Lochem

Praktische informatie
Op zaterdag 11 september leidt TPSolar u graag rond op Zonnepark Armhoede. Tussen 10:00 en 14:00 uur zal er vanaf de ingang bij de poort elk halfuur een wandeling starten. Dit zal een wandeling van ongeveer 1,5 km zijn over het gehele terrein, tussen de zonnepanelen en de groenstroken door. Zorg voor goede (wandel)schoenen en een lange broek. TPSolar geeft u tijdens deze wandeling graag toelichting over zonne-energie op een voormalige vuilstort en hoe een zonnepark een bijdrage kan leveren aan het stimuleren van de biodiversiteit. Elke vraag die u heeft kunt u tijdens de wandeling aan ons stellen. Na afloop zullen wij zorgen voor koffie, thee en iets lekkers. Bij slecht weer zullen wij zorgen voor voldoende paraplu’s.

Bijzonderheden
De eerste 30 bezoekers ontvangen van ons een duurzame goodie bag!

Extra aanwijzingen voor de route
Bij het inrijden van de Hagendijk ligt na een kleine 300 meter aan de linkerkant de ingang van het zonnepark. De poort zal op de aangegeven dag en tijd open staan. U kunt uw auto (of fiets) neerzetten binnen de poort. Dit is tevens het startpunt van de rondleiding.

Over de Open Energiedag
De Open Energiedag is een initiatief van De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie. De Open Energiedag is onderdeel van een bredere campagne waarbij producenten van duurzame energie laten zien hoe zij werken aan de energie-opwek van de toekomst: www.daarkrijgjeenergievan.nl