Inspirerende fietstochten biodiversiteit

Lochem – Biodiversiteit staat volop in de belangstelling. Maar wat betekent het eigenlijk in de praktijk? Wat gebeurt er in de gemeente Lochem om de natuur een steuntje in de rug te geven?

Het antwoord is: er zijn verrassend veel initiatieven! Met eigen ogen al die groene projecten zien? Doe op 3 en 5 september mee met de 2 fietstochten Biodiversiteit van natuurorganisatie IVN Noord-Midden Achterhoek. En geniet meteen van het fraaie Achterhoekse landschap. Het is een weekend om van de natuur te genieten. Overal is het een Fête de la Nature.

IVN-gidsen nemen de deelnemers gratis mee langs hoopvolle plekken waar de natuur weer in de lift zit. De routes gaan langs poelen voor kamsalamanders, bloeiende akkerranden voor patrijzen, passages voor vissen in de Berkel, kasten voor vleermuizen en mezen, hotels voor bijen, enzovoort. Het zijn projecten van boeren, burgers en natuurorganisaties, mede ondersteund door het Biodiversiteitsplan van gemeente Lochem.

Vanwege het grote aantal initiatieven verspreid over de hele gemeente, zijn er 2 routes uitgestippeld van elk circa 20 kilometer. Route 1 gaat langs projecten in Lochem stad, doet Klein Dochteren aan en doorkruist vervolgens landgoed Velhorst. Route 2 gaat in zuidelijke richting door het Zwiepse Broek, door landgoed Beekvliet en tenslotte langs Barchem.

Beide routes worden twee keer gefietst: op vrijdag 3 september en op zondag 5 september; start om 10.00 uur. De gidsen staan klaar bij de startplaats: de vijver Berkeloord naast Hotel de Vijverhof, Marinus Naefflaan 11 in Lochem. Daar staat ook een informatiekraam van IVN afdeling Noord-Midden Achterhoek.

(voor wie per auto komt met fiets achterop: parkeren op de grote parkeerplaats Prins Bernhardweg bij supermarkten.

Graag van tevoren aanmelden voor één van de routes via de hoofdgids Homme Siebenga: homme@planet.nl.

Beperkt aantal plaatsen. Vol=vol

Voor wie de data niet schikken is er een alternatief: beide fietstochten zijn vanaf 2 september te downloaden vanaf de site www.ivn.nl/afdeling/noord-midden-achterhoek. Daar staat ook achtergrondinformatie bij.

Ook in een ander deel van het werkgebied van IVN NMA kan gefietst worden: sinds kort staat een mooie fietstocht rondom Baak in de IVN routesapp.