12,6 procent meer schuurinbraken in Gelderland

inbreken

In Gelderland waren er van oktober 2020 tot en met maart 2021 in totaal 12,6 procent meer schuurinbraken dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Binnen de provincie werd deze winter het vaakst ingebroken in Arnhem, Ede en Nijmegen. Dit en meer blijkt uit Nationale Politiedata die Independer in kaart heeft gebracht. 

4 gemeenten goed voor de helft van de inbraken
Afgelopen winter werd er in Gelderland 714 keer ingebroken in schuren, boxen en garages. De helft van deze inbraken zijn te herleiden naar slechts 4 van de 51 Gelderse gemeenten. Van oktober tot en met maart werden de meeste incidenten gemeld in Arnhem (115), Ede (113), Nijmegen (78) en Apeldoorn (72).

In Rozendaal, Duiven en Berg en Dal kon men afgelopen winter juist opgelucht ademhalen. In deze Gelderse gemeenten werd namelijk geen enkele melding gedaan van een inbraak in een schuur. Meer inbraakinformatie per gemeente in Gelderland is te lezen op https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/overzicht-schuurinbraken-winter-2020-2021.

Inwoners van Ede meeste risico
In grote gemeenten wordt logischerwijs vaker ingebroken dan in kleinere. Om het risico op een inbraak te bepalen, is het daarom ook nuttig om ook het aantal schuurinbraken af te wegen tegen het aantal huishoudens in een gemeente. 

Van oktober tot en met maart werd er in Gelderland – per huishouden – het vaakst ingebroken in Ede. In deze gemeente was de kans op een schuurinbraak 170,5 procent groter dan landelijk gemiddeld. De top 5 Gelderse gemeenten met het grootste risico op een inbraak in een schuur, box of garage is als volgt:

  1. Ede (+170,5 procent)
  2. Maasdriel (+134,7 procent)
  3. Zutphen (+98,7 procent)
  4. Arnhem (+67,2 procent)
  5. Winterswijk (+29,8 procent)

Inboedelverzekering dekt inbraak  
Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”